Вхiд до iнтернет-банкiнгу
AP Online AP Bank для приватних осiб
Вхід Детальніше
Download from Google Play store Download from Apple App Store
AP Business Online AP Business Online для бiзнесу
Вхід Детальніше

26.01.2024

Як зберегти свої гроші від інфляції за допомогою депозиту?

Як зберегти свої гроші від інфляції за допомогою депозиту?Питання захисту та збереження заощаджень є актуальним у всі часи, але особливо гостро воно стоїть в часи нестабільності. В умовах високої інфляції, зниження рівня доходів та песимістичних прогнозів українці все більше задумуються, як зберегти зароблені кошти від знецінення, щоб більш впевнено дивитися в завтрашній день. Найпростішим способом збереження грошей – є банківський депозит. У цій статті розглянемо, скільки ми втрачаємо від інфляції, чи вигідні депозити для захисту від неї і наскільки депозитні ставки дозволяють компенсувати ці втрати й ще й заробити додатковий дохід.

 

Як зберегти гроші під час війни, щоб мінімізувати ризики

Під час воєнного стану раціональне управління сімейним бюджетом та наявність фінансового резерву на випадок непередбачених ситуацій набувають особливого значення. В таких умовах критично важливо мати запас коштів, якого повинно вистачити на декілька місяців життя родини в разі втрати майна або джерел доходу.

Де зберігати гроші під час війни? Можна тримати ці кошти вдома в готівковій формі, однак такий метод несе в собі декілька суттєвих ризиків:

  • Ризик втрати кошти внаслідок крадіжки, військових дій;
  • Ризик витратити заощадження, які завжди під рукою;
  • Ризик знецінення внаслідок інфляції.

Перспектива настання перших двох подій є невисокою, тоді-як інфляція зі 100% ймовірністю місяць за місяцем невпинно «з’їдає» наші накопичення.

 

Як інфляція впливає на заощадження і скільки ми втрачаємо щороку

Що таке інфляція простими словами? Інфляція – це зниження купівельної спроможності грошей, коли за одну і ту ж саму суму коштів ви з кожним роком можете купити все менше. Погодьтеся, 1000 гривень зараз і 1000 гривень 10 або 20 років тому – це зовсім інші гроші і на них можна купити зовсім інші речі.

Сьогодні цих коштів вистачає, щоб один раз сходити в супермаркет за продуктами, а 10 років тому це була досить пристойна сума. З точки зору купівельної спроможності 1000 гривень 2013 року – це всього 250 гривень на сьогоднішні ціни, тобто лише за 10 років ваші кошти втратили 75% своєї реальної вартості!

Інфляція в Україні в 2013-2023 роках наростаючим підсумком

Дані: minfin.com.ua

 

Висновок очевидний: просто тримати гроші дома чи на поточному рахунку в банку – нерозумно і недалекоглядно. Тож розберемося, як зберігати гроші вигідно.

 

Де краще зберігати гроші, щоб захистити їх від інфляції

Для більшості українців найпростішим і найпоширенішим способом зберігати гроші буде покласти гроші на депозитний вклад в банку. Переваги депозитів порівняно з іншими методами інвестувань очевидні:

  • Відкриття депозиту не потребує додаткових знань, великих зусиль чи залучення консультантів;
  • Розмір доходу за депозитом чітко визначений, а отримання відсотків і повернення вкладу є гарантованим;
  • Сума інвестиції мінімальна, а термін інвестування можна обрати від 1 до 24 місяців;
  • Ставки на депозити в гривні перевищують рівень інфляції, тому дозволяють не лише захистити кошти від знецінення, але й примножити їх.

Під який відсоток можна покласти гроші в банк, залежить від облікової ставки НБУ, яка, в свою чергу, враховує рівень інфляції – чим вища інфляція, тим вищі ставки за депозитами. Національний банк проводить послідовну монетарну політику, спрямовану на підвищення привабливості гривневих вкладів населення, і в результаті ставки за даними вкладами були суттєво вищими за рівень інфляції.

Розглянемо ситуацію, що ви розмістили депозит у гривні на 12 місяців 02.01.2023 року і чи отриманий вами за 12 місяців дохід був вищий, ніж інфляція в Україні 2023 року.

Відкривши депозит в Агропросперіс Банку, ви би отримали 18,5% річних доходу, який після вирахування податків становив би 14,89% річних. Віднімаємо від цієї цифри інфляцію 5,1% і отримуємо 9,79% чистого доходу за рік. Тобто ви змогли б не лише компенсувати інфляцію, а й отримати додатковий дохід, майже вдвічі вищий, ніж рівень знецінення.

Отже, якби ви 02.01.2023 року поклали 100 тис. грн вдома, ви би втратили 5100 гривень внаслідок інфляції, якби ви поклали ці 100 тис. грн на депозит в Агропросперіс Банк, ви би заробили 9790 грн чистого прибутку після вирахування податків та інфляції. Відповідь на питання «Чи варто класти гроші на депозит?» очевидна.

 

Ставки по депозитах

 

Як краще зберігати гроші на депозиті і який вклад обрати

Розглядаючи, в чому краще зберігати гроші на депозиті – національній чи іноземній валюті, очевидно, що більш ефективним інструментом компенсації інфляційних ризиків є гривневий депозит, оскільки дохідність на вклади в національній валюті значно вища ніж на валютні депозити.

Однак, якщо ви вирішуєте, в чому зберігати гроші – гривні чи доларах, рекомендуємо диверсифікувати свій депозитний портфель і зберігати частину коштів в іноземній валюті з метою захисту не лише від інфляційних ризиків, а й від ризиків девальвації національної валюти.

Зручним рішенням є оформлення довгострокового вкладу з можливістю поповнення. Такий вклад дозволить вам отримати значну вигоду, якщо ставки на ринку будуть падати. Оскільки відсоткова ставка за депозитом фіксується на весь термін вкладу і поширюється на суму вкладу і суму всіх поповнень, то ви отримуватиме ту ж саму високу ставку на розміщення нових коштів, ніж якби відкривали новий вклад.

Докладніше про підбір оптимального вкладу читайте в нашій статті блогу Як обрати депозит?

Олександра Тополь Начальник управління маркетингу

Ми використовуємо файли cookies для роботи сайту та оптимізації послуг. Користуючись сайтом, Ви погоджуєтеся на використання файлів cookies.