Вхiд до iнтернет-банкiнгу
AP Online AP Bank для приватних осiб
Вхід Детальніше
Download from Google Play store Download from Apple App Store
AP Business Online AP Business Online для бiзнесу
Вхід Детальніше

26.06.2023

Чи вигідно відкривати депозит у 2024 році

Оновлено 19.06.2024 року

 

Чи вигідно відкривати депозит у 2024 році

 

Депозити 2024 року в Україні – це одна з найдоступніших та найбезпечніших можливостей захисту та примноження заощаджень. Серед усіх варіантів, куди вкладати гроші під час війни, депозити користуються найбільшою популярністю. У цій статті розглянемо їхні переваги і недоліки та вирішимо, чи варто класти гроші на депозит 2024 року.

 

Види пасивного доходу

Якщо ви розмірковуєте, куди вкласти гроші під час війни, існує ряд можливостей отримання пасивного доходу на власні заощадження:

  • Депозити в банках
  • Облігації
  • Золото
  • Акції закордонних компаній
  • Нерухомість
  • Криптовалюта

Якщо оцінити кожний з цих варіантів за критеріями ризикованості, мінімальної суми, дохідності та доступності, то найбільш надійне місце, де зберігати гроші під час війни – це строкові депозити в банках. Далі детальніше розглянемо, чому саме вони є безумовним фаворитом порівняно з іншими інструментами інвестицій.

 

Переваги депозитів

Гарантія вкладу

Усі українські банки є учасниками Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Під час воєнного стану гарантується повна сума депозиту та нараховані відсотки і навіть у разі банкрутства фінустанови механізм відшкодування вкладів є чітко відпрацьованим і займає мінімум часу. Тому, якщо ви вирішуєте, де краще зберігати гроші під час війни, то у випадку з вкладом в банку ви можете бути абсолютно впевнені, що отримаєте назад не лише вкладені кошти, а й отриманий з них дохід.

Доступність та простота оформлення

Ви за лічені хвилини можете дізнатися на сайті НБУ достовірну інформацію про будь-який банк, а на сайтах про банки швидко переглянути та порівняти відсотки по депозитах в різних фінустановах. Вклад можна розмістити у будь-якому відділенні будь-якого банку максимум за годину часу, а для діючих клієнтів – за декілька кліків в онлайн-банкінгу, не виходячи з дому. Для цього не потрібно мати додаткові знання, залучати брокера чи відкривати рахунок в закордонному банку.

Стабільний пасивний дохід

Депозити 2024 року пропонують достатньо високу дохідність у гривні і можуть принести вам 15% річних. При цьому таку ставку можливо отримати як на короткі, так і на довгі терміни вкладу. Додаткова перевага полягає в тому, що розмір доходу та дата його виплати є чітко визначеними і не залежать від коливань ринку чи жодних інших факторів, як, наприклад, у випадку купівлі акцій чи золота.

 

Депозити Агропросперіс Банку

 

Недоліки депозитів

Обмеження доступу до коштів. Переважна більшість депозитів не передбачає можливості дострокового розірвання, тож незалежно від ситуації ви змушені чекати завершення терміну дії вкладу, щоб повернути свої кошти.

Оподаткування доходу. З суми нарахованих відсотків, як і з інших видів доходу, необхідно сплатити 18% податку на доходи фізичних осіб та 1,5% військового збору, що зменшує фактичний прибуток від вкладу.

Ризик високої інфляції. На сьогодні депозитні ставки значно перевищують рівень інфляції і, навіть за вирахування податків, дозволяють примножити розміщені кошти. Однак протягом дії вкладу можливе значне зростання інфляції при тому, що ставка за чинним договором залишиться фіксованою.

З огляду на перелічені переваги та недоліки можна зробити висновок, що вам краще покласти гроші на депозит, якщо ви не готові ризикувати всім заради високих прибутків, а прагнете отримувати невеликий, але фіксований і гарантований дохід, при цьому без додаткових знань та зусиль з вашого боку.

 

Чому вигідно покласти гроші на депозит 2024 року

Українські банки вже третій рік працюють в умовах повномасштабної війни і при цьому повноцінно, стабільно та безперебійно надають фінансові послуги. Це вагомий доказ стійкості та надійності банківської системи, що, своєю чергою, підвищує довіру населення до банків. Підтвердженням рівня довіри до банківської системи навіть під час воєнного стану є понад трильйон гривень, які українці зберігають на рахунках в банках, і цей обсяг стабільно зростає.

Окрім надійності, прозорості та зрозумілості, ще однією перевагою банківських вкладів є високий рівень гарантованої дохідності. Хоч останній рік ми спостерігаємо незначне поступове зниження депозитних ставок, яке збережеться і надалі, у будь-якому випадку дохідність депозитів буде відчутно перевищувати рівень інфляції, тому гривневі вклади не втратять своєї привабливості.

Якщо говорити про відсотки за депозитами у валюті, то вже довгий час вони знаходяться на мінімальному рівні і немає жодних передумов до їхнього зростання. Однак це ніяк не зменшує популярність таких вкладів, оскільки окрім депозитних ставок на кінцеву дохідність впливає також девальвація національної валюти. Як бачимо, за останні пів року долар подорожчав майже на 10%.

Прихильність українців до валютних вкладів підтверджується статистикою. Попри низьку дохідність депозитів у валюті, третина усіх коштів приватних осіб була розміщена саме на валютних рахунках і така частка валюти в заощадженнях населення залишається незмінною протягом останнього року.

 

Розрахувати дохід за депозитом

 

Отже, якщо ви хочете захистити від знецінення свої заощадження, варто розмістити гривневий депозит 2024 року, а якщо ви хочете розмістити кошти вигідно – обирайте депозити в Агропросперіс Банку.

Олександра Тополь Начальник управління маркетингу

Ми використовуємо файли cookies для роботи сайту та оптимізації послуг. Користуючись сайтом, Ви погоджуєтеся на використання файлів cookies.