Вхiд до iнтернет-банкiнгу
AP Online AP Bank для приватних осiб
Вхід Детальніше
Download from Google Play store Download from Apple App Store
AP Business Online AP Business Online для бiзнесу
Вхід Детальніше

26.06.2023

Чи вигідно відкривати депозит 2023 року

Чи вигідно відкривати депозит 2023 рокуДепозити 2023 року в Україні – це одна з найдоступніших та найбезпечніших можливостей захисту та примноження заощаджень. У даній статті розберемо варіанти, куди вкладати гроші під час війни, розглянемо їхні переваги і недоліки, та вирішимо, чи вигідно відкривати депозит 2023 року.

 

Види пасивного доходу

Якщо ви розмірковуєте, куди вкласти гроші під час війни, існує ряд можливостей отримання пасивного доходу на власні заощадження:

  • Депозити в банках
  • Облігації
  • Золото
  • Акції закордонних компаній
  • Нерухомість
  • Криптовалюта

Якщо оцінити кожний з цих варіантів за критеріями ризикованості, мінімальної суми, дохідності та доступності, то найкраще місце, де зберігати гроші під час війни – це строкові депозити в банках. Далі детальніше розглянемо, чому саме депозити є безумовним фаворитом порівняно з іншим інструментами інвестування.

 

Переваги депозитів

  • Низька ризиковість. Усі українські банки є учасниками Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Під час воєнного стану гарантується повна сума депозиту та нараховані відсотки і навіть у разі банкрутства банку механізм відшкодування вкладів є чітко відпрацьованим і займає мінімум часу. Тому, якщо ви вирішуєте, де краще зберігати гроші під час війни, то у випадку з депозитом в банку ви можете бути абсолютно впевнені, що отримаєте назад не лише вкладені кошти, а й отриманий з них дохід.
  • Доступність та простота. Ви за лічені хвилини можете дізнатися на сайті НБУ достовірну інформацію про будь-який банк, а на сайтах про банки швидко переглянути та порівняти відсотки по депозитах в різних фінустановах. Депозит можна розмістити у будь-якому відділенні будь-якого банку максимум за годину часу, а для діючих клієнтів банку – за декілька кліків в онлайн-банкінгу, не виходячи з дому. Для цього не потрібно мати додаткові знання, залучати брокера чи відкривати рахунок в закордонному банку.
  • Стабільний пасивний дохід. Депозити 2023 року показали найвищу дохідність у гривні за останні три роки і на цей момент можуть принести вам рекордні 20% річних. При цьому така висока ставка може бути, як на короткі, так і на довгі терміни вкладу. Додаткова перевага полягає в тому, що розмір доходу та дата його виплати є чітко визначеними і не залежать від коливань ринку чи жодних інших факторів, як, наприклад, у випадку купівлі акцій чи золота.

 

Депозити Агропросперіс Банку

 

Чому вигідно покласти гроші на депозит 2023 року

Українські банки вже майже півтора року працюють в умовах повномасштабної війни і при цьому повноцінно, стабільно та безперебійно надають фінансові послуги. Це вагомий доказ стійкості та надійності банківської системи, що, своєю чергою, підвищує довіру населення до банків. Підтвердженням рівня довіри до банківської системи навіть під час воєнного стану є трильйон гривень, які українці зберігають на рахунках в банках.

Однак, примітно, що все ж дві третини коштів фізичних осіб зберігалося не на депозитних, а на поточних рахунках, де вони невблаганно знецінювалися. Тож, щоб захистити гривневі заощадження населення від інфляції та підтримати курсову стабільність Національний банк вжив низку заходів, таких як висока облікова ставка та нормативи обов’язкового резервування, а також депозитні сертифікати, які спонукали банки залучати кошти населення саме на строкові вклади.

Фінансові установи почали активно стимулювати своїх вкладників переводити кошти з поточних рахунків на строкові депозити. А найперший стимул, звичайно, – це відсоткова ставка. За останній квартал дохідність депозитів у більшості банків суттєво зросла і сьогодні за строковим вкладом вже можна отримати 20% річних у гривні. В цьому випадку ставка після оподаткування становить понад 16% річних. При цьому споживча інфляція в Україні продовжує сповільнюватися – до 15,3% за результатами травня та до 14,8% прогнозовано до кінця року. Отже, ставки за депозитами вже повністю перекривають інфляцію і захистять ваш капітал від знецінення.

 

Розрахувати дохід за депозитом

 

Чи будуть рости відсотки на депозити 2023 року

На нашу думку, на сьогодні рівень депозитних ставок вже знаходиться на своєму піку і суттєво не зміниться до кінця цього року. Особливо, якщо враховувати свіжі прогнози Нацбанку щодо зниження облікової ставки вже в четвертому кварталі 2023 року, після яких кроки банків на депозитному ринку вже стали більш обережними. Очікуване зниження облікової ставки призведе до поступової стабілізації і депозитних ставок. Відсотки за депозитами у валюті, навпаки, знаходяться на мінімальному рівні і немає жодних передумов до їхнього зростання.

Отже, якщо ви хочете захистити від знецінення свої заощадження та розмістити гривневий депозит 2023 року, то зараз – найкращий для цього момент, а якщо ви хочете розмістити кошти вигідно – обирайте депозити в Агропросперіс Банку.

Ми використовуємо файли cookies для роботи сайту та оптимізації послуг. Користуючись сайтом, Ви погоджуєтеся на використання файлів cookies.