Вхiд до iнтернет-банкiнгу
AP Online AP Bank для приватних осiб
Вхід Детальніше
Download from Google Play store Download from Apple App Store
AP Business Online AP Business Online для бiзнесу
Вхід Детальніше

11.03.2024

Як захистити свій фінансовий номер

Як захистити свій фінансовий номерФінансовий номер – це номер мобільного телефону, який ви вказуєте при відкритті рахунку в банку і який банк прив’язує до вашого рахунку.

На фінансовий номер надходять SMS-повідомлення про рух коштів за рахунком, коди підтвердження для здійснення операцій та інформаційні повідомлення від банку. Він використовується при реєстрації в онлайн-банкінгу та для ідентифікації вас при зверненнях до контакт-центру банку.

Як бачимо, цей номер є ключем доступу до ваших фінансів, тому дуже часто шахраї полюють на нього і важливо знати, як не попастися на гачок зловмисників.

 

Способи викрадення фінансових номерів

Перший спосіб – вкрасти ваш смартфон. Якщо на вашій SIM-картці встановлено простий пароль, зловмисник швидко отримає доступ до вашого смартфона і наступним кроком – до вашого онлайн-банкінгу.

Другий варіант – привласнити вашу SIM-картку, скориставшись послугою мобільного оператора з відновлення SIM-картки.

Для цього шахрай може видати себе за працівника оператора мобільного зв'язку і під різними приводами попросити вас назвати код з SMS-повідомлення, яке щойно надійшло. Після цього аферист може авторизуватися в кабінеті оператора, перевипустити SIM-картку і почати оперувати вашим мобільним номером.

Інший спосіб відновити вашу SIM-картку – подзвонити вам з різних телефонів та змусити вас передзвонити на один з них, а також поповнити ваш мобільний рахунок. Маючи інформацію про останні вхідні та вихідні дзвінки і дату останнього поповнення, аферисти зможуть перевипустити SIM-картку.

 

Як захиститись від шахрайства?

  • Зберігайте у таємниці отримані SMS-коди.
  • Встановіть складні PIN-коди SIM-картки та блокування смартфона.
  • Прив’яжіть свій фінансовий номер до паспорта або оформіть контрактне обслуговування та вимкніть послугу віддаленого перевипуску SIM-картки.
  • Використовуйте окремий телефонний номер для взаємодії з фінансовими установами та не використовуйте його для соцмереж та реєстрації на різних сайтах.
  • При підозрі щодо шахрайських дій або втраті телефону чи SIM-картки одразу ж сповістіть банк і заблокуйте свої картки та перевипустіть SIM-картку.

 

Приклади складних PIN-кодів

Олександра Тополь Начальник управління маркетингу

Ми використовуємо файли cookies для роботи сайту та оптимізації послуг. Користуючись сайтом, Ви погоджуєтеся на використання файлів cookies.