Вхiд до iнтернет-банкiнгу
AP Online AP Bank для приватних осiб
Вхід Детальніше
Download from Google Play store Download from Apple App Store
AP Business Online AP Business Online для бiзнесу
Вхід Детальніше

19.02.2024

Що таке РНОКПП та чим він відрізняється від ІПН

Що таке РНОКПП та чим він відрізняється від ІПНРеєстраційний номер облікової картки платника податків або скорочено РНОКПП – це унікальний цифровий код, за яким здійснюється реєстрація та облік кожного платника податків у податковій системі України.

Цей термін використовується з 2012 року замість застарілого терміну ІПН (індивідуальний податковий номер) без жодної різниці в поняттях.

РНОКПП є обов’язковим документом для:

  • працевлаштування;
  • оформлення юридичної особи або ФОП;
  • укладання угод у нотаріуса, зокрема купівлі-продажу рухомого і нерухомого майна;
  • отримання банківських послуг;
  • оформлення соціальних виплат тощо.

 

З чого складається номер РНОКПП

В Україні не існує двох людей з однаковим РНОКПП, цей код є унікальним та незмінним впродовж життя.  Реєстраційний номер облікової картки платника податків містить 10 цифрових символів:

  • перші п'ять розрядів – кількість днів, що пройшли до дати народження особи з 31.12.1899 року;
  • наступні 4 розряди – номер облікової картки №1ДР, при чому дев’ята цифра також позначає стать особи: непарна – чоловічу, а парна — жіночу;
  • остання розряд – контрольний, обчислюваний за спеціальним алгоритмом.

З чого складається номер РНОКПП

 

Як отримати РНОКПП

Реєстраційний номер облікової картки платника податків може бути наданий кожному українцю будь-якого віку, а також нерезидентам з метою сплати податків на території України.

Ви можете отримати реєстраційний номер онлайн або в податковій адміністрації за місцем реєстрації чи місцем отримання доходів через п’ять робочих днів з моменту звернення.

Громадянин України має право відмовитися від отримання даного номера, подавши відповідну заяву до державної податкової інспекції. Облік таких осіб ведеться за ПІБ, номером і серією паспорта.

Олександра Тополь Начальник управління маркетингу

Ми використовуємо файли cookies для роботи сайту та оптимізації послуг. Користуючись сайтом, Ви погоджуєтеся на використання файлів cookies.