Вхiд до iнтернет-банкiнгу
AP Online AP Bank для приватних осiб
Вхід Детальніше
Download from Google Play store Download from Apple App Store
AP Business Online AP Business Online для бiзнесу
Вхід Детальніше

28.08.2024

Як безпечно здійснювати покупки в Інтернеті

Як безпечно здійснювати покупки в Інтернеті

 

Покупка товарів через інтернет з року в рік стає дедалі популярнішою завдяки своїй зручності та можливості обирати серед величезного асортименту, не виходячи з дому. Користувачі можуть робити покупки в будь-який час і з будь-якого місця, маючи під рукою лише телефон або комп’ютер. Проте разом зі зростанням популярності інтернет-шопінгу збільшується й кількість випадків платіжного шахрайства. У цій статті ми розглянули, як захиститися від зловмисників та безпечно робити покупки в інтернеті, щоб ваші гроші залишалися під надійним захистом, а покупки приносили лише задоволення. Онлайн-платежі можуть і мають бути безпечними – головне, дотримуватися простих правил платіжної безпеки.

 

Поширені методи платіжного шахрайства 

Шахраї застосовують різні способи виманювання особистих даних або фінансової інформації користувачів, щоб потім отримати доступ до їхніх коштів. Найпоширенішими з них є підроблені інтернет-магазини відомих брендів, фальшиві торгові майданчики та фішинг.

Зловмисники можуть створювати підроблені сайти відомих магазинів, які виглядають, як оригінальні сторінки відомих компаній. Ці сайти зазвичай мають майже ідентичний дизайн та логотипи, що вводить користувачів в оману і змушує втрачати пильність. При оплаті на такому сайті ваші гроші можуть опинитися у злочинців через фальшиву платіжну форму.

Другий спосіб – фальшиві торгові майданчики. Такі сайти пропонують вигідні ціни на популярні товари або проводять акції, які виглядають занадто добрими, щоб бути правдою. Покупці приваблюються низькими цінами і роблять покупки, не усвідомлюючи, що їхні кошти переходять на рахунки шахраїв, а обіцяний товар вони ніколи не отримають.

Фішинг – ще один метод шахрайства, який ґрунтується на маніпуляції людьми з метою отримання доступу до платіжної інформації. Шахраї, використовуючи фальшиві інтернет-магазини, можуть телефонувати, відправляти електронні листи, щоб переконати вас розкрити дані вашої картки та отримати доступ до коштів. Як розпізнати такі фішингові повідомлення читайте у нашій статті "Що таке фішинг та як зберегти свою особисту інформацію"

 

Як робити безпечні покупки в інтернеті

Щоб безпечно купувати онлайн, варто дотримуватись кількох простих і ефективних правил:

Робіть покупки тільки на перевірених сайтах

Безпечна покупка в інтернеті починається з перевірки продавця. Оптимально використовувати для онлайн-шопінгу відомі маркетплейси, як-от Rozetka, Prom, OLX, або офіційні сайти відомих магазинів. При цьому не забувайте, що шахраї можуть створювати клони сайтів популярних брендів, тож і тут треба бути уважними.

Якщо ви плануєте здійснити покупку у нового продавця, з яким раніше не стикалися, обов’язково оцініть повноту та якість наповнення інформацією інтернет-магазину, наявність вичерпних описів та реальних фотографій кожного товару, а також вказання контактних даних – реальної адреси та телефонного номера. Додатково перевірте наявність та правдоподібність відгуків про продавця в пошуковій мережі та баланс між негативними та позитивними відгуками.

Шахрайські сайти або сторінки в соціальних мережах зазвичай створюються нашвидкуруч з мінімальним наповненням, а в контактах часто відсутній номер телефону або по ньому неможливо зв’язатися з продавцем.

критерії надійного онлайн магазину

Завжди вивчайте правила магазину

Перед тим, як робити покупки в інтернеті, ознайомтесь із умовами доставки, гарантійними зобов’язаннями та політикою повернення товару у конкретного продавця. По-перше, важливо розуміти терміни доставки, тому що товар може знадобитися вам вже завтра, а продавець заявляє терміни доставлення до 30 днів. Далі потрібно розуміти умови повернення якісного товару, який не підійшов, – хто сплачує за доставку в кожен бік, чи повертається вся вартість за товар, чи стягується комісія за повернення, чи магазин дає можливість лише замінити товар на інший.

Перевіряйте ціни

До того, як здійснювати покупки в інтернеті, зверніть увагу на ринкові ціни. Сьогодні існує безліч агрегаторів, які збирають дані з різних онлайн-платформ, демонструючи ціновий діапазон товарів — від найнижчої до найвищої. Це допоможе вам зорієнтуватися у вартості. Якщо ціна на сайті значно нижча або вища за середньоринкову, це може бути першим сигналом, що покупка у цього продавця несе певний ризик.

Уникайте обговорення умов угоди у месенджерах

Якщо ви купуєте на маркетплейсі, залишайте всі переговори у чаті перевіреної платформи, яка забезпечує захист і конфіденційність. Не переходьте за посиланнями, які надсилають незнайомці, використовуючи месенджери та соціальні мережі, оскільки це може загрожувати вашій безпеці.

Якщо ж покупка в інтернет-магазині здійснюється у невідомого продавця, варто поспілкуватися з продавцем телефоном, оскільки шахраї зазвичай уникають такого методу.

Не поспішайте з покупкою

У процесі комунікації з продавцем не соромтеся уточнювати всі деталі про товар і намагайтеся отримати максимально повну інформацію. Якщо ви стикаєтеся з відмовками, у такому випадку краще утриматися від покупки. При цьому шахраї часто використовують психологічний тиск і можуть наполегливо просити вас зробити покупку якнайшвидше без додаткових уточнень, стверджуючи, що залишилася остання одиниця товару в наявності.

 

Основні правила безпечної оплати в Інтернеті

Налаштуйте платіжну картку для онлайн-оплат

Щоб безпечно купувати в інтернеті без ризику втрати коштів, в першу чергу варто вжити додаткові заходи для захисту вашої платіжної картки. Рекомендується відкрити окрему картку для оплат в Інтернеті, ідеально, якщо це буде віртуальна картка. Перед проведенням покупки ви перераховуєте на неї необхідну суму – це допоможе знизити ризик несанкціонованого доступу до ваших коштів.

Встановіть ліміти на операції з карткою в Інтернеті. Це дозволить обмежити максимальну суму, яку зловмисник може вкрасти у випадку, якщо ваші дані потраплять до рук шахраїв.

Активуйте сповіщення про всі операції з карткою через SMS-повідомлення або онлайн-банкінг. Це забезпечить оперативний контроль за рухом коштів на вашому рахунку, допоможе своєчасно виявити підозрілі транзакції і заблокувати картку.

Підключіть картку до Google Pay або Apple Pay

Apple Pay та Google Pay — це цифрові гаманці, які зберігають ваші банківські картки та дозволяють здійснювати безпечні покупки онлайн безпосередньо зі смартфона чи іншого сумісного пристрою.

Онлайн-оплати через Google Pay та Apple Pay гарантують високий рівень безпеки платежів завдяки використанню передових технологій захисту даних, внаслідок чого ваша банківська інформація залишається конфіденційною і недоступною для зловмисників. Безпечна покупка товарів в Інтернеті з використанням цифрових гаманців забезпечується наступним:

  • оплати через цифровий гаманець можливі лише при введенні вами пароля, відбитка пальця або сканування обличчя, що гарантує базовий рівень безпеки;
  • ваші реальні платіжні дані, такі як номер кредитної картки, CVV-код або номер банківського рахунку, завжди залишаються прихованими та не передаються ь під час здійснення платежу;
  • ваші дані проходять шифрування, що робить їх недоступними для читання і, відповідно, захищеними;
  • ваш банк та платіжна система також активно моніторять підозрілі, несанкціоновані транзакції та блокують будь-яку підозрілу активність.

Платіть лише з власних пристроїв

Завжди проводьте онлайн-оплати з особистого пристрою – телефону, ноутбуку, планшету – та використовуйте мобільні дані або домашню Wi-Fi мережу.

Уникайте проведення онлайн-платежів з чужих пристроїв або тоді, коли підключені до публічної мережі Wi-Fi. Це може призвести до того, що ваші паролі та фінансові дані потраплять до рук шахраїв, які зможуть отримати доступ до ваших грошей.

Перевіряйте захищеність сайту

Щоб безпечно здійснювати покупки в інтернеті, обов’язково переконайтеся, що сайт, на якому ви здійснюєте оплату, захищений. Це можна визначити, двічі клацнувши по адресі сайту в адресному рядку. Якщо на початку адреси сайту з’являється «https://», а поруч є іконка замка або ж ця іконка з’являється при натисканні на кнопку зліва від адресного рядка, це свідчить про шифрування з'єднання між вашим пристроєм і сервером.

Обов’язково перевірте адресу сайту. Оригінальні сайти мають URL-адресу, що повністю відповідає назві бренду, наприклад, rozetka.com.ua. Сайти-клони можуть мати схожу, але трохи відмінну URL-адресу, наприклад, rozetka-shop.com.ua або roozetka.com.ua, тощо. Також на оригінальному сайті завжди вказані офіційні контакти: адреса, номер телефону та електронна пошта, сайти-клони можуть надавати фальшиву або неповну інформацію.

Тільки упевнившись в безпечності сайту, ви можете вводити на ньому дані вашої картки.

Не розголошуйте секретні дані картки

Ніколи не розголошуйте секретні дані картки продавцю по телефону або у повідомленнях. До таких даних належать PIN-код, CVV2-код, пароль до онлайн-банкінгу, відповіді на секретні питання та коди перевірки, які ви отримуєте в смс. Запам’ятайте, що CVV2-код ви вводите лише у відповідне поле на захищеній сторінці оплати, а інші дані для здійснення онлайн-платежів просто не потрібні.

Після того, як ви переконалися в захищеності та безпечності сайту, на якому здійснюєте оплату, ви можете вводити CVV2-код вашої картки. CVV2-код – це обов’язкові дані, які ви вводите при здійсненні оплати карткою, без нього онлайн-оплату провести неможливо, оскільки таким чином платіжний сервіс визначає, що платіж ініціює саме власник картки.

Де розташований цей код, для чого він використовується, коли його можна вводити, а коли слід тримати в таємниці, дізнайтеся більше в нашій статті "Захисний код CVV на картці".

основні правила безпечної оплати в інтернеті

Як здійснити оплату

Одноразове введення платіжних даних картки

Щоб оплата в інтернеті пройшла успішно, потрібно виконати кілька простих кроків:

  • при натисканні кнопки «Оплатити» інтернет-магазин перенаправить вас на захищену сторінку оплати. Перевірте, що сайт, на якому ви здійснюєте оплату, захищений відповідно до рекомендацій у попередньому розділі. Захищений сайт гарантує, що ви надійно підключені до платіжної системи, яка діє як посередник між вашим банком і магазином;
  • введіть дані платіжної картки: 16-значний номер на лицьовій стороні, термін дії та CVV2-код із трьох цифр на звороті. Безпеку транзакцій забезпечують стандарти, встановлені Visa та MasterCard для банків-еквайрів та платіжних посередників;
  • уважно перевірте введені дані, суму оплати та підтвердіть оплату;
  • після цього вам надійде одноразовий пароль для підтвердження платежу через SMS або через push-сповіщення у мобільному додатку вашого банку. Цей пароль діє лише короткий проміжок часу і доступний тільки держателю картки, що додатково гарантує безпеку оплати.

Оплата за допомогою збереженої картки

Якщо ви регулярно здійснюєте покупки в певному магазині, вам може бути зручніше зберегти дані своєї платіжної картки. Це звільнить вас від необхідності кожного разу вводити повну інформацію про картку під час оплати. Щоб здійснити оплату товару за допомогою збереженої картки на сайті чи в мобільному додатку, потрібно обрати відповідну картку та, за потреби, підтвердити транзакцію.

Розрахунок за допомогою електронного гаманця

Сьогодні більшість інтернет-магазинів і сервісів пропонують можливість розрахуватися за допомогою електронних гаманців, як-от Apple Pay та Google Pay. Як ми вже писали, ці гаманці надійно зберігають інформацію про ваші картки і гарантують безпечні покупки на сайтах, а також дозволяють уникнути необхідності вводити реквізити картки при кожній оплаті.

Щоб здійснити платіж через цифровий гаманець, вам потрібно:

  • обрати спосіб оплати через електронний гаманець;
  • якщо у вас зареєстровано кілька карток, вибрати ту, яку бажаєте використати для платежу;
  • підтвердити оплату за допомогою Face ID, відбитка пальця, пароля або коду з повідомлення.

 

Куди звернутися, якщо ви стали жертвою шахрайства

Повідомте про інцидент службі підтримки вашого банку та Кіберполіції.

У разі випадкового розкриття даних платіжної картки на підозрілому сайті, терміново зателефонуйте до банку за номером, вказаним на зворотному боці картки, щоб заблокувати картку.

Для подання звернення до Кіберполіції використовуйте один з наступних способів:

  • Подайте заяву до Департаменту Кіберполіції. Ваше звернення буде негайно зафіксоване в системі, і правоохоронці розпочнуть роботу над ним;
  • Надішліть електронного листа на адресу callcenter@cyberpolice.gov.ua;
  • Зателефонуйте за номером 0 800 505 170, щоб повідомити про інцидент.

Зберіть всі доступні докази, що підтверджують факт вчинення шахрайських дій стосовно вас. До таких доказів можуть відноситися посилання на фішингові вебсайти або підроблені інтернет-магазини, скриншоти вебсторінок, банківські виписки, скриншоти сповіщень з онлайн-банкінгу про операції, здійснені шахраями від вашого імені, знімки екрана з соціальних мереж, а також номери телефонів, з яких вам надходили дзвінки від зловмисників.

 

Як бачите, забезпечення безпеки під час покупок в інтернеті не є складним завданням. Дотримання простих, але важливих правил може значно знизити ризик стати жертвою шахрайства. Використання надійних паролів, уважність до підозрілих пропозицій та використання безпечних платіжних методів — це лише кілька з них.

Пам'ятайте, що безпечна покупка в інтернет-магазинах багато в чому залежить від вашої обачності та відповідальності. Тому дотримуйтесь рекомендацій, і онлайн-шопінг залишатиметься для вас приємним і безпечним процесом.

Олександра Тополь Начальник управління маркетингу

Ми використовуємо файли cookies для роботи сайту та оптимізації послуг. Користуючись сайтом, Ви погоджуєтеся на використання файлів cookies.