Вхiд до iнтернет-банкiнгу
AP Online AP Bank для приватних осiб
Вхід Детальніше
Download from Google Play store Download from Apple App Store
AP Business Online AP Business Online для бiзнесу
Вхід Детальніше

15.03.2023

Як відкрити депозит? Процедура та необхідні документи

Як відкрити депозит? Процедура та необхідні документиЯкщо ви маєте вільні кошти і хочете їх зберегти, то просте і логічне рішення – відкрити депозит в банку. Депозит – це звичний спосіб отримання додаткового доходу на власні кошти, який десятиліттями не втрачає своєї популярності, що таке депозит може пояснити навіть дитина. Депозити в банках приваблюють легкістю оформлення, гарантією вкладу, зрозумілістю суми доходу і дати його отримання. Після того, як ви визначилися, в якому банку краще відкрити депозит, та підібрали для себе оптимальний вклад, залишається лише розмістити кошти і отримувати дохід. У цій статті розглянемо процес відкриття вкладу та необхідні для цього документи, а також нюанси, на які потрібно звернути увагу під час оформлення депозиту.

 

Ознайомтеся з умовами депозиту та депозитним договором

Перед тим, як відкрити депозит, обов’язково детально ознайомтеся на сайті банку з умовами депозиту та розрахуйте ваш дохід від вкладу в депозитному калькуляторі. Також подумайте, як ви хочете отримувати відсотки по депозиту і перегляньте потрібні тарифи. Найбільш зручний спосіб отримувати відсотки по депозитах – на картку банку. В Агропросперіс Банку ви можете для цього обрати картку до депозиту або картку Мрія -  це картка з відсотками на залишок, яка дозволить вам отримувати на ваші проценти за депозитом ще додатково до 11% річних.

Наступний, не менш важливий етап – переглянути умови надання послуг для фізичних осіб в банку та форми документів, які ви будете підписувати у відділенні, – це угода з банком та заява на розміщення вкладу і відкриття карткового рахунку, на який ви будете отримувати відсотки по депозиту. Посилання на ці документи обов’язково розміщується на сайті банку на сторінці з умовами депозиту.

Коли ви вже будете оформлювати вклад у відділенні, перед підписанням документів ще раз уважно їх прочитайте, перевірте, чи правильно вказано відсоткову ставку та дати розміщення вкладу. Також попросіть менеджера розрахувати суму вашого доходу на депозит і уточніть тарифи на операції за карткою, на яку ви будете отримувати відсотки по депозиту.

 

Умови депозитів

 

Які документи потрібні, щоб відкрити депозит

Якщо ви ще не є клієнтом банку і плануєте оформити депозит, то банк зобов’язаний провести первинну ідентифікацію вашої особи. Для цього необхідно надати менеджеру оригінали документів:

  • Паспорт
  • Код платника податків
  • Пенсійне посвідчення (для отримання бонусу до депозиту)
  • Документ про взяття на облік особи, що провадить незалежну професійну діяльність (за наявності)
  • Документи, що підтверджують джерела походження коштів (за потреби)

У більшості випадків для ідентифікації достатньо пред’явити внутрішній або закордонний паспорт громадянина України та код платника податків, якщо відомості про нього або про відмову від нього не внесені в паспорт. Також ви можете пройти ідентифікацію за е-паспортом через сервіс Дія з обов’язковим наданням 13-значного коду, розміщеного на звороті документа під штрихкодом, та підтвердженням надання банку копій цифрових документів через застосунок.

Якщо ви є пенсіонером та плануєте розмістити вклад з бонусом для пенсіонерів, обов’язково візьміть із собою пенсійне посвідчення. В Агропросперіс Банку у разі пред’явлення пенсійного посвідчення ви можете збільшити ваші відсотки по депозиту на 0,25% за вкладами Класичний та Класичний+.

Якщо ви провадите незалежну професійну діяльність, банк попросить вас надати копію документа, що підтверджує взяття на облік такої особи контролюючим органом.

Процес первинної ідентифікації вкладника потребує від 30 хвилин часу, тому врахуйте це при плануванні вашого візиту. Дана перевірка відбувається одноразово при першому зверненні до банку, надалі ви зможете розміщувати депозити за декілька хвилин.

 

Джерела походження коштів, які розміщуються на депозит

Важливо пам’ятати, що банк зобов’язаний перевірити джерела походження коштів, які ви плануєте розмістити на депозит, у наступних випадках:

  • Якщо ви хочете відкрити депозит або депозити на загальну суму понад 400 тис. грн;
  • Якщо ви є політично значущою особою, членом її родини або пов'язані з такою особою.

До документів, які підтверджують джерела походження коштів, зокрема, відносяться:

  • Довідка про заробітну платню;
  • Документи, що підтверджують дохід від продажу майна;
  • Копія податкової декларації;
  • Виписки з банківських рахунків.

 

Де можна розмістити депозит

Дізнайтеся на сайті банку, чи може новий клієнт пройти ідентифікацію і розмістити депозит онлайн без відвідування відділення. Для цього банк може запропонувати підтвердження особи через застосунок Дія, віддалену ідентифікацію через відеодзвінок або надання сканкопій документів через застосунок банку. Серед постійних клієнтів банків розміщення депозитів онлайн є дуже популярним, і кожен банк пропонує таку можливість своїм вкладникам. Онлайн-банкінг – це зручний інструмент, де клієнт може відкрити депозит в банку онлайн, встановлювати або скасовувати пролонгацію вкладу, перевіряти виплату відсотків та розпоряджатися ними.

Однак депозит – це, в першу чергу, довіра вкладника до банку, і у випадку нових клієнтів та першого звернення до банку більшість все ж таки воліють хоча б один раз відвідати та побачити наживо банк, якому вони довіряють депозити. На сайті кожного банку обов’язково розміщена мапа відділень, де ви можете розмістити депозит, також ви можете звернутися за інформацією за телефоном гарячої лінії банку.

Перед візитом до відділення обов’язково дізнайтеся на сайті або за телефоном банку режим роботи і обслуговування клієнтів в обраному відділенні. Також зверніть увагу не просто на адресу відділення, але й на безпосереднє його розміщення на мапі, щоб відшукати його швидко, легко і без пригод.

 

Відкрити депозит в Агропросперіс Банку

 

Як покласти кошти на депозит

Не обов’язково розміщувати кошти на депозиті в день оформлення вкладу. Ви можете зарахувати кошти протягом 5 банківських днів або через касу банку, або переказом на ваш депозитний рахунок. Відсотки по депозиту почнуть нараховуватися наступного дня після надходження коштів.

Ми використовуємо файли cookies для роботи сайту та оптимізації послуг. Користуючись сайтом, Ви погоджуєтеся на використання файлів cookies.