Вхiд до iнтернет-банкiнгу
AP Online AP Bank для приватних осiб
Вхід Детальніше
Download from Google Play store Download from Apple App Store
AP Business Online AP Business Online для бiзнесу
Вхід Детальніше

22.04.2024

Фінансовий моніторинг фізичних осіб 2024 року

Фінансовий моніторинг фізичних осіб 2023 року

 

Якщо ви збираєтесь відкрити рахунок або вклад в банку, то будьте готові до того, що у вас можуть запитати про джерела походження коштів. Така перевірка є частиною фінансового моніторингу, який банк зобов’язаний здійснювати щодо своїх клієнтів. Розберемося, що таке фінансовий моніторинг фізичних осіб, для яких цілей він слугує та як може торкнутися звичайних українців.

 

Про фінансовий моніторинг в Україні

Якщо говорити простими словами, фінансовий моніторинг – це перевірка законності фінансових операцій задля виявлення та запобігання:

  • фінансуванню тероризму та розповсюдження зброї масового знищення;
  • відмиванню доходів, що отримані незаконним шляхом.

Фінансовий моніторинг, або як його ще називають фінансова розвідка, функціонує на рівні держав і сприяє міжнародній фінансовій безпеці.  В Україні до органів державного фінансового моніторингу України належать Національний банк України, Мін’юст, Мінцифри, НКЦПФР та Державна служба фінансового моніторингу України.

Банківські та фінансові установи, в свою чергу, відносяться до суб’єктів первинного фінансового моніторингу, які можуть першими виявити та не допустити проведення незаконної фінансової операції. Нацбанк встановлює та контролює дотримання банківськими установами вимог щодо перевірки клієнтів та їхніх фінансових операцій з метою перешкоджання легалізації протизаконно отриманих коштів.

 

Хто підпадає під фінансовий моніторинг

Якщо ви не являєтесь клієнтом банку і вперше звертаєтесь до банківської установи для відкриття, наприклад, депозитного рахунку, банк повинен вас ідентифікувати незалежно від суми коштів, яку ви розміщуєте. Для цього ви обов’язково заповнюєте стандартний опитувальник.

Банк здійснює перевірку наданої вами інформації, яка займає близько 30 хвилин. Зокрема, проводиться перевірка на ваше включення до реєстрів осіб, пов’язаних з терористичною діяльністю, або підсанкційних осіб, а також наявність зв’язків з країною, що здійснює збройну агресію проти України.

У певних випадках окрім первинної ідентифікації банк вимагає підтвердження походження коштів. Що це за випадки:

  • при відкритті депозиту або декількох депозитів на загальну суму, яка підпадає під фінансовий моніторинг;
  • якщо ви – політично значуща особа, член її родини або пов’язані з нею незалежно від суми вашого вкладу;
  • коли виникають підозри в отриманні вами даних коштів незаконним шляхом.

Хто підпадає під фінансовий моніторинг

 

При здійсненні разових операцій в банку без встановлення ділових відносин банк може запитувати документи для підтвердження фізичної особи-платника, зокрема в таких випадках:

  • перекази готівкових коштів у розмірі від 5 тис. грн однією або декількома пов’язаними операціями;
  • платежі в розмірі від 30 тис. грн однією або декількома пов’язаними операціями для оплати за товари, роботи, послуги або погашення кредиторської заборгованості.

 

Які суми підпадають під фінансовий моніторинг 2024 року

Перед тим, як нести гроші для розміщення на депозит в банку, потрібно знати, з якої суми починається фінансовий моніторинг фізичних осіб 2024 року, і за потреби одразу взяти документи-підтвердження джерела походження коштів.

Банк зобов’язаний уточнювати джерело походження коштів, якщо сума готівкових фінансових операцій, починаючи з моменту початку дії Постанови Правління НБУ від 23.03.2022 р. № 60, становить понад 400 тис. грн або рівноцінну суму у валюті. Також запит можуть зробити і при меншій сумі у випадку, якщо побачать нетипові для фізичної особи фінансові операції, чи операції, які не відповідають фінансовому стану, враховуючи отриману в процесі вивчення інформацію про фінансовий стан, фінансові операції за рахунком.

Повна та достовірна інформація, надана банку в опитувальнику, щодо свого фінансового стану та запланованих операцій по рахунку, зменшить ймовірність додаткових питань від банку. Якщо банк розуміє, що ваша фінансова операція відповідає вашим фінансовим можливостям, він може схвалити її без додаткової перевірки.

Навіть якщо ви вже давно обслуговуєтесь в своєму банку, але зараз вирішили покласти вклад на значно більшу суму або ще один депозит і в результаті загальна сума ваших депозитів стане більшою ніж 400 тис. грн або еквівалент у валюті, з урахуванням особливостей виконання законодавчих вимог у сфері фінансового моніторингу в період дії воєнного стану, то банк обов’язково запитає джерела походження коштів.

Які суми підпадають під фінансовий моніторинг

 

Підтвердження походження коштів

Отже, якщо ви відноситеся до тих, хто підпадає під фінансовий моніторинг, на запит банку ви повинні надати офіційні документи, які підтверджують джерела походження коштів і допоможуть банку виконати належну перевірку. Такими документами можуть бути:

  • довідка про заробітну плату, отриману в Україні або за кордоном, навіть, якщо ви вже не працюєте але нещодавно мали достатній рівень доходу;
  • документи про продаж або здачу в оренду майна, реалізацію продукції або надані послуги;
  • документи, що підтверджують набуття права на спадщину або на скарб чи виграш у лотерею;
  • довідка органу доходів і зборів про отримані доходи і сплачені з них податки;
  • копія податкової декларації з відміткою контролюючого органу;
  • копія декларацій, які подають політично значущі особи;
  • будь-які інші виписки, довідки чи квитанції, що підтверджують джерела походження коштів.

Дані документи не обов’язково мусять бути «свіжою» датою, але мають логічно пояснювати джерела походження коштів. Уся надана вами інформація та документи становить банківську таємницю, і банк не буде її розголошувати за винятком випадків, передбачених законом, наприклад, ухвали суду.

Якщо ви відмовитеся надати дану інформацію або надасте недостовірну інформацію, банк буде змушений відмовити вам у відкритті рахунку або проведенні операції.

 

Вимоги FATCA

1 липня 2014 року набрав чинності Закон Сполучених Штатів Америки «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (Foreign Account Tax Compliance Act, FАТСА), що встановлює вимоги до іноземних фінансових організацій, зокрема стосовно укладення спеціальної угоди з Податковою службою Сполучених Штатів Америки (Internal Revenue Service, IRS), контролю рахунків, які відкриваються платниками податків США в українських фінансових установах та інформування IRS про ці рахунки.

FATCA націлена на протидію ухиленню від сплати податків американськими платниками податків, які мають банківські рахунки в іноземних фінансових інститутах.

7 лютого 2017 року між Україною та США укладена Міжурядова угода для поліпшення виконання податкових правил й застосування положень закону FATCA. Ця угода була ратифікована в 2019 році, а з 2021 року проводиться щорічне звітування про рахунки американських податкових резидентів. Відповідно до цього всі фінансові установи України мають обов'язок ідентифікувати своїх клієнтів (фізичних осіб, ФОП та юридичних осіб) та передавати інформацію про їхні рахунки до IRS.

Невиконання вимог закону FATCA зі сторони банку чи клієнта банку передбачає застосування санкцій.

Визначення податкового резидента США

Визначення статусу податкового резидента США відповідно до вимог закону FATCA здійснюється за наступними критеріями:

Щодо фізичної особи та ФОП:

  • наявність громадянства США;
  • наявність дозволу на постійне проживання в США (картка постійного мешканця (форма I-551 (Green Card або Permanent Resident Card);
  • відповідність критеріям «Довгострокового перебування».

Щодо юридичної особи:

  • місце реєстрації в США;
  • статус платника податків в США;
  • наявність коду GIIN (для фінансових установ).

Критерії «Довгострокового перебування» на території США

Визнання фізичної особи або ФОП як податкового резидента США відбується, якщо вона знаходилась на території США не менше ніж 31 день на протязі календарного року і не менше ніж 183 дні впродовж 3-х років, в тому числі і поточний рік.

Крім того, для визначення цього статусу сума днів присутності в США протягом поточного та двох попередніх років множиться на такий коефіцієнт:

  • коефіцієнт поточного року – 1 (враховується кожен день перебування);
  • коефіцієнт минулого року – 1/3;
  • коефіцієнт позаминулого року – 1/6.

Банк має право користуватися будь-якими законними способами отримання інформації для визначення статусу клієнта як іноземного платника податків, зокрема: опитувальник, письмові та усні запити клієнту, аналіз даних про клієнта з доступних джерел.

Якщо клієнт визнаний податковим резидентом США, банк зобов’язаний включити інформацію про нього до щорічного звіту, який передається в податкові органи України та США.

 

Загальна інформація щодо звітності CRS

28 квітня 2023 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки» № 2970 від 20.03.2023 р.

З 1 липня 2023 року цей закон зобов’язує, щоб підзвітні фінансові установи України проводили належну перевірку фінансових рахунків для встановлення їхньої підзвітності. У разі підтвердження підзвітності рахунку, фінансова установа повинна включити відомості про нього до звіту про підзвітні рахунки та надіслати цей звіт до ДПС.

З огляду на це банк зобов’язаний збирати та розкривати податкову інформацію про клієнтів-нерезидентів (фізичних осіб, ФОП або юридичних осіб, кінцевих бенефіціарних власників клієнтів).

Документ самостійної оцінки CRS (Додаток) надається клієнту для заповнення під час встановлення ділових відносин з банком, під час актуалізації ідентифікаційних даних або за окремим запитом банку.

Документ самостійної оцінки діє безстроково за умови, якщо обставини, що стосуються наданої клієнтом інформації про свій статус податкового резидентства для цілей CRS, залишаються незмінними.

!!! Якщо клієнт не надав документи самостійної оцінки, не повідомив АТ "АГРОПРОСПЕРІС БАНК" про зміну статусу податкового резидентства або не надав протягом тридцяти календарних днів з дня отримання від нас запиту інформації та/або документів для підтвердження статусу власника рахунку для цілей оподаткування, АТ "АГРОПРОСПЕРІС БАНК" має право відмовити клієнту у встановленні ділових відносин та у наданні або подальшому наданні фінансових послуг, зокрема в односторонньому  порядку розірвати договірні відносини з клієнтом. При розірванні договірних  відносин з власником рахунку банк повертає йому наявний залишок коштів та не несе відповідальності за збитки, завдані клієнту внаслідок розірвання договірних відносин.

 

Отже, як і в усьому світі, українські банки зобов’язані здійснювати фінансовий моніторинг щодо клієнтів та ретельно перевіряти джерела походження коштів з метою фінансової безпеки країни – щоб попередити незаконні фінансові операції, уникнення оподаткування та відмивання коштів.

Анна Геращенко Начальник управління фінансового моніторингу

Ми використовуємо файли cookies для роботи сайту та оптимізації послуг. Користуючись сайтом, Ви погоджуєтеся на використання файлів cookies.