Вхiд до iнтернет-банкiнгу
AP Online AP Bank для приватних осiб
Вхід Детальніше
Download from Google Play store Download from Apple App Store
AP Business Online AP Business Online для бiзнесу
Вхід Детальніше

04.04.2024

Захисний код CVV на картці

Захисний код CVV на картці

 

Кожна банківська картка містить тризначний код, який в різних платіжних системах може бути відомий як CVC або CVV-код. Де знаходиться цей код, для чого він потрібний, в яких ситуаціях можна його вказувати, а в яких обов’язково зберігати в секреті, розберемося у нашій статті.

 

Що таке CVV код картки

CVV-код - це тризначна комбінація чисел, яка використовується при здійсненні транзакцій в Інтернеті задля ідентифікації картки та додаткової безпеки. Введення CVV коду допомагає переконатися, що транзакцію проводить власник картки, який має доступ не лише до її номера, а й до конфіденційної інформації.

Відповідно до платіжної системи, яка видає картку, цей код може мати різні назви, наприклад, для Visa це CVV, а для Mastercard – CVC.

Що таке CVV2 і чим він відрізняється від CVV

Кожна картка має два таких коди, але перший з них (CVV1/CVC1) знаходиться в чіпі або магнітній смузі та доступний тільки для банківської техніки. Таким чином, коли говорять про CVV/CVC, мають на увазі саме цифрову комбінацію CVV2/CVC2, яка зазначена на картці.

 

Де знаходиться на картці CVV-код

На пластикових картках Visa та Mastercard тризначний CVV-код зазвичай розміщується на звороті поряд із полем для підпису. Однак у віртуальних картках або при використанні онлайн-банкінгу його розташування може відрізнятися, наприклад, код може знаходитись на лицьовій стороні зображення картки або в розділі інформації про неї.

Де знаходиться на картці CVV-код

 

Коли використовується CVV код

Якщо PIN-код ми вводимо при здійсненні операцій з безпосереднім використанням картки, то CVV-код необхідний при проведенні онлайн-транзакцій без наявності фізичної картки в місці проведення оплати. Отже, введення CVV-коду потребують будь-які операції в Інтернеті, зокрема:

  • розрахунки в онлайн-магазинах;
  • перекази з картки на картку;
  • сплата комунальних послуг;
  • поповнення мобільного.

За вимогами стандарту PCI DSS введені коди не зберігаються на сайтах та не можуть бути використані повторно для списання коштів.

 

Чи можна вказувати CVV код та в яких випадках

Цифрові комбінації CVV є конфіденційними, тому знати їх можуть лише власники платіжного інструменту. Цей код ви використовуєте тільки під час здійснення транзакцій в Інтернеті, в інших випадках він не потрібен — ні для отримання банківських переказів, ні для підтвердження особи під час розмови з представником банку, тощо.

Розголошувати CVV-код третім особам заборонено, оскільки зловмисники можуть використати його для незаконного доступу до вашого рахунку або здійснення неправомірних операцій в Інтернеті.

 

Як використовувати CVV

Під час здійснення онлайн-платежів ви переходите на захищену сторінку оплати, де потрібно заповнити спеціальну форму. Для підтвердження оплати Вам необхідно ввести:

  • номер картки;
  • термін її дії;
  • код CVV.

У деяких випадках банк може застосовувати додаткові заходи безпеки, наприклад, надсилаючи вам SMS або push-повідомлення з одноразовим кодом, який потрібно ввести в спеціальне поле.

Щоб вирішити, чи можна вводити CVV-код, обов’язково переконайтеся, що сторінка оплати є захищеною.

Ознаки захищеної Інтернет-сторінки

  • Коректна адреса сайту без помилок, наприклад, google.com.ua, а не goggle.com.ua
  • При натисканні на адресу сайту з’являється префікс https://.
  • В рядку вебадреси є зображення замка або символу, при натисканні на який з’являється зображення замка

Ознаки захищеної Інтернет-сторінки

або

Ознаки захищеної сторінки

 

Поради щодо безпечного використання CVV-коду

Знаючи, що таке CVV на карті, ви можете зручно робити будь-які оплати в декілька кліків. Однак, щоб зробити інтернет-платежі більш безпечними та захистити свої гроші від шахраїв, обов'язково дотримуйтесь всіх базових запобіжних заходів:

  • Не розголошуйте CVV-код вашої картки та не вводьте його в присутності інших осіб.
  • Не відправляйте код або фотографії зворотного боку вашої картки електронними повідомленнями.
  • Якщо вам телефонують незнайомі особи, які стверджують, що є працівниками банку, і просять вас назвати CVV-код, ймовірно, це шахраї. Не давайте їм жодної інформації та краще зверніться до банку самостійно. Пам'ятайте, що справжні працівники банку не запитуватимуть такі дані.
  • У разі розголошення CVV-коду, негайно повідомте банк, заблокуйте картку і замовте нову. На відміну від PIN-коду, змінити CVV-код неможливо.
  • Не вводьте конфіденційну інформацію на ненадійних або незахищених сайтах що не використовують захищене з'єднання HTTPS. Перед підтвердженням будь-яких платіжних операцій перевіряйте ім'я сайту.
Олександра Тополь Начальник управління маркетингу

Ми використовуємо файли cookies для роботи сайту та оптимізації послуг. Користуючись сайтом, Ви погоджуєтеся на використання файлів cookies.