Вхiд до iнтернет-банкiнгу
AP Online AP Bank для приватних осiб
Вхід Детальніше
Download from Google Play store Download from Apple App Store
AP Business Online AP Business Online для бiзнесу
Вхід Детальніше

02.08.2024

Як створити пасивний дохід

Як створити пасивний дохід

 

У сучасному світі, де економічні реалії змушують шукати додаткові джерела заробітку, пасивний дохід стає все більш актуальною темою. Уявіть собі, що ваші фінанси працюють на вас навіть тоді, коли ви спите, насолоджуєтесь часом із родиною чи займаєтесь улюбленим хобі. Цей підхід до фінансової незалежності може змінити ваше життя, надаючи можливість вільніше розпоряджатися своїм часом і енергією. У цій статті зібрали для вас корисну інформацію про пасивний дохід, варіанти та можливості для отримання такого заробітку, розглянули, куди вкласти гроші, щоб заробити на них, та розповіли, з чого краще почати.

 

Що таке пасивний дохід

Пасивний дохід — це прибуток, який ви отримуєте без потреби виконувати роботу, коли раніше вкладені вами кошти чи зусилля самі генерують для вас стабільний грошовий потік.

Активний дохід, навпаки, вимагає від вас докладати постійні зусилля і щоденно витрачати свій час. Він включає заробітну плату, премії, комісійні та повністю залежить від відпрацьованих годин. У випадку втрати працездатності ви ризикуєте втратити це заробіток. Потенціал для фінансового зростання при активному доході обмежений вашими компетенціями та часом у добі, який ви можете витратити на роботу.

Якщо ви не хочете обмежувати себе в можливостях зростання, бути прив’язаними до часу та робочого місця, вам допоможе пасивний дохід. Ідеї отримання додаткового заробітку детальніше розглянемо в наступних розділах.

Переваги пасивного доходу

Маючи пасивний дохід, ви створюєте додаткові фінансові можливості та забезпечуєте собі більш спокійне і стабільне життя. Наявність пасивного доходу дає вам безліч переваг:

  • Фінансова стабільність. Пасивний дохід забезпечує стабільний потік грошей, що не залежить від вашої основної роботи чи бізнесу.
  • Фінансова незалежність. З часом достатній пасивний заробіток може дозволити вам жити без необхідності працювати на постійній основі.
  • Захист від непередбачених обставин. Пасивний дохід може слугувати подушкою безпеки у випадку втрати роботи або інших фінансових труднощів.
  • Збільшення загального доходу. Додаткові надходження коштів допомагає покращити ваш фінансовий стан і може бути використаний для подальшого інвестування, накопичень або підвищення якості вашого життя.
  • Зниження стресу. Відчуття фінансової безпеки та впевненість в регулярному отриманні коштів можуть знизити рівень стресу, пов’язаного з фінансовими питаннями.
  • Можливість займатися улюбленими справами. Пасивний заробіток дає можливість проживати життя більш повно та витрачати більше часу на хобі, подорожі або особистий розвиток.

 

Види пасивного доходу

Пасивний дохід в Україні можна отримувати з різноманітних джерел, які поділяються на дві основні категорії: інвестиційні та інтелектуальні.

Інвестиційні доходи

У цьому випадку необхідні початкові фінансові вкладення, які стануть джерелом прибутку. До цієї групи належать:

  • Депозитні вклади;
  • Пенсійні фонди;
  • Акції з дивідендними виплатами;
  • Облігації з фіксованим прибутком;
  • Нерухомість для здачі в оренду;
  • Інші варіанти інвестицій.

Інтелектуальні доходи

Не потребують фінансових вкладень. У цьому випадку людина своїми знаннями та вміннями створила певний інтелектуальний продукт, який приносить їй пасивний дохід. Приклади:

  • Виплати за винаходи та інші об’єкти промислової власності;
  • Гонорари за створений продукт – книгу, пісню, картину, фотографію;
  • Створення застосунків, що дозволяють отримувати комісію за рекламування продуктів або послуг інших компаній.

Інтелектуальні доходи досить специфічні й лише одиниці можуть створити інтелектуальний продукт, який приноситиме додатковий дохід. Україна на сьогодні може похвалитися 1% населення, яке отримує такий заробіток від авторських прав. Тому далі детально розглянемо способи пасивного доходу саме від інвестиційної діяльності, які доступні кожному українцю.

Депозити

Банківські депозити – це найпростіше джерело пасивного доходу для тих, хто не має досвіду у сфері інвестування і не хоче витрачати час на вивчення всіх нюансів. Цей метод інвестування не потребує жодних зусиль з вашого боку.

Більшість депозитів пропонують фіксовану процентну ставку, що дозволяє точно передбачити дохід за вкладом, який ви отримаєте по завершенню його терміну. Це забезпечує чіткість і стабільність фінансового планування.

Крім того, ваші кошти на депозиті захищені Фондом гарантування вкладів від можливих втрат навіть у випадку банкрутства фінансової установи. Завдяки такому захисту дохід від відсотків за вкладом стає не лише безпечним, але й надійним способом зберігати та примножувати свої фінанси.

Недержавні пенсійні фонди

Тут ви можете отримувати пасивний дохід з нуля, не докладаючи значних зусиль. Ви щомісяця перераховуєте в пенсійний фонд невелику, зручну для вас, суму коштів, які поступово накопичуються і на які нараховуються відсотки.

Гроші та відсотки можна отримати лише після досягнення певного віку і лише частинами. Немає гарантії повернення коштів й у разі банкрутства фонду є ризик втрати свої заощадження. Більше про те, як назбирати собі на пенсію ви можете прочитати в нашій статті "Пенсія в Україні: як забезпечити собі гідну старість", в якій ми розібрались, як кожному українцю збільшити свої шанси на забезпечену старість.

Акції

Купуючи акції, ви стаєте співвласником компанії, що дає можливість брати участь у розподілі її прибутку. Інвестування в акції може стати ефективним способом отримання пасивного доходу за умови грамотного підходу.

Щоб досягти успіху в цій сфері, важливо мати базові знання, досвід та розроблену стратегію. Ретельний аналіз ринку, вибір надійного брокера, складання чіткого інвестиційного плану та регулярний моніторинг свого портфеля допоможуть мінімізувати ризики та збільшити ваші шанси на отримання стабільного пасивного доходу.

Облігації

Облігації випускаються урядами, корпораціями або іншими організаціями для залучення коштів. Купуючи облігацію, ви фактично позичаєте гроші емітенту на певний період, а натомість отримуєте регулярні виплати відсотків і повернення основної суми боргу в кінці терміну дії облігації.

Щоб успішно інвестувати та отримувати дохід від облігацій, важливо розуміти ринок, обирати надійних емітентів, диверсифікувати свої інвестиції та мати чіткий інвестиційний план.

Здача в оренду нерухомості

Нерухомість виступає як актив, який, як правило, не знецінюється, а навпаки — з часом зростає в ціні. Проте це відбувається лише за умови належного догляду за майном.

Водночас цей вид діяльності не можна назвати абсолютно пасивним. Придбавши квартиру, власник повинен постійно дбати про її стан та взаємодіяти з орендарями. Докладніше про такий вид інвестиції ви можете дізнатися у нашій статті "Що вигідніше: інвестиції в нерухомість чи депозит у банку?", де ми порівняли ці варіанти за прибутковістю, ризиками, супутніми витратами та складністю процесу.

Інші варіанти інвестицій

Інші, менш популярні за обсягами інвестицій, приклади пасивного доходу охоплюють страхування, пайові інвестиційні фонди, інвестиції в криптовалюту, NFT-токени, афіліат-маркетинг тощо.

Як отримувати пасивний дохід і на що звернути увагу

Варто усвідомити, що пасивні доходи – це не швидкий процес і він не принесе миттєвий результат. Тут вимагається попереднє вивчення ринку та певна аналітична робота і розрахунки. Слід визначити, скільки ресурсів і часу вам знадобиться, а потім обрахувати необхідні інвестиції для досягнення бажаних фінансових результатів. Якщо ви прагнете отримати пасивний дохід з нуля, без початкових вкладень, доведеться вкласти більше власного часу та здобути необхідні знання, або ж довше чекати на бажаний результат.

На що слід звернути увагу при виборі джерела пасивного доходу?

  • Мінімальна сума інвестицій, з якої можна почати.
  • Рівень ризику активу, в який ви збираєтеся вкладати кошти.
  • Наскільки швидко ви зможете повернути вкладені кошти без втрат.
  • Цінність активу, тобто чи зберігатиме він свою вартість з часом.

Ризиковість інвестицій

Розглядаючи ідеї пасивного доходу, обов’язково варто звертати увагу на їхню ризиковість. Зазвичай, дохідність активів зростає разом із підвищенням ризику потенційних збитків від інвестицій у ці активи. Традиційно найменш ризиковими є інвестиції в депозити та державні цінні папери.

Інвестиції з середнім рівнем ризику і відповідно вищою дохідністю включають акції найбільших компаній, облігації місцевих позик і облігації відомих компаній.

Потенційно найприбутковішими, але й найризикованішими є інвестиції, пов'язані з фінансуванням інноваційних проєктів. Тут ви можете, як розбагатіти, так і залишитися ні з чим.

Диверсифікація ризиків

Диверсифікація полягає у розподілі коштів між різними активами, щоб зменшити вплив негативних змін однієї конкретної інвестиції на ваш загальний прибуток.

Диверсифікація доходів забезпечує більш стабільний грошовий потік навіть у випадку, коли одне з джерел перестає приносити прибуток. Це зменшує фінансові ризики та робить ваші доходи більш передбачуваними. У результаті ви отримуєте більше можливостей для адаптації до змінюваних обставин та менше переживаєте через можливі фінансові труднощі.

Тож, маючи кілька джерел додаткового заробітку, ви можете краще захистити свої фінанси від економічних коливань, як-от зниження відсоткових ставок або коливання вартості акцій.

Як зробити пасивний дохід

Почніть з малого. Для початку відкрийте для себе картку, за якою нараховуються відсотки на залишок, і розмістіть на ній свої вільні кошти на поточні витрати. Навіть так ці кошти вже почнуть працювати на вас, хоч поки що з невеликою дохідністю. Паралельно намагайтеся відкладати 10% від щомісячних доходів, незалежно від того, скільки отримуєте і витрачаєте. Якщо не впевнені, що зможете впоратися без цих коштів, розміщуйте їх на вільний депозит, з якого зможете в будь-який момент зняти потрібну суму, якщо вона терміново знадобиться.

Назбиравши певну суму, можете відкрити свій перший депозит. І далі покроково розширювати для себе варіанти, де взяти пасивний дохід, щоб диверсифікувати ризики й отримувати від інвестицій максимальну віддачу.

 

Найпростіше джерело пасивного доходу – депозит

Найпопулярніші варіанти пасивного доходу в Україні – це банківські депозити. Згідно з останніми опитуваннями 35% українців мають пасивний дохід, з них понад половина, а це 20% усіх українців, отримують саме дохід з депозиту.

Заробіток на депозитах є одним із найкращих варіантів пасивного доходу з декількох ключових причин:

  • Надійність і стабільність: Депозити вважаються стабільним і надійним інвестиційним засобом, оскільки гроші знаходяться в банку зі 100% гарантією, що ви повернете собі не лише вкладені кошти, але й весь нарахований дохід за вкладом. Порівняно з іншими видами інвестицій депозити в банках мають найменший ризик втрати капіталу або проблем зі своєчасною виплатою відсотків.
  • Гарантована дохідність: Ви вже заздалегідь знаєте, скільки можна заробити на депозиті, оскільки відсоткова ставка фіксується на початку укладення угоди й у визначений термін ви отримаєте саме таку суму до копійки незалежно від того, як за цей час змінився ринок.
  • Простота управління і доступність: Відкриття та управління депозитом — легкий процес, який можна здійснити в найближчому відділенні банку або через інтернет-банкінг. Для розміщення депозиту вам не потрібні жодні додаткові знання або консультації спеціалістів і надалі ви просто отримуєте дохід від вкладу без потреби управляти інвестиціями.

Як бачимо, депозити забезпечують стабільний та гарантований пасивний дохід, що робить їх оптимальним вибором для багатьох українців. Якщо ви шукаєте, як заробити на депозитах щомісячний прибуток, обирайте вклади Класичний або Онлайн в Агропросперіс Банку із щомісячною виплатою відсотків. Якщо ж ви прагнете назбирати максимальну суму коштів для інших інвестицій, зручним рішенням буде депозит Капітал, який об’єднує в собі капіталізацію відсотків та можливість поповнення, що допомагає накопичити максимальну суму коштів та отримати вищий дохід від депозиту.

Олександра Тополь Начальник управління маркетингу

Ми використовуємо файли cookies для роботи сайту та оптимізації послуг. Користуючись сайтом, Ви погоджуєтеся на використання файлів cookies.