Вхiд до iнтернет-банкiнгу
AP Online AP Bank для приватних осiб
Вхід Детальніше
Download from Google Play store Download from Apple App Store
AP Business Online AP Business Online для бiзнесу
Вхід Детальніше

09.02.2023

Види депозитів в Україні

Види депозитів в УкраїніДепозит – це найбільш легкий і зрозумілий спосіб заощаджень. Саме тому депозити в Україні є найпопулярнішим способом збереження та заощадження коштів. Це зрозуміло, адже порівняно з іншими видами інвестиційних інструментів розмістити депозит в банку швидко та легко, а ризики інвестиції майже відсутні. Звичайно, низька ризиковість в свою чергу виливається в невисоку прибутковість, але при цьому дохід за депозитом є чітко визначеним і гарантованим. Далі розглянемо, які види депозитів існують і який краще обрати.

Види банківських вкладів за валютою

Депозит в Україні ви маєте можливість розмістити у гривні або в доларах США чи євро. Обираючи валюту вкладу, в першу чергу відштовхуйтесь від того, в якій валюті Ви маєте кошти зараз і в якій валюті вони вам будуть потрібні по завершенні вкладу, щоб не втратити на конвертації. Відсотки на вклади у валюті є суттєво нижчими, ніж на депозити в гривні, оскільки залежать від прогнозованого рівня інфляції для певної валюти, а також від потреби банків у даній валюті. При цьому варто розуміти, що готівкову гривню ви отримаєте гарантовано, а з видачею валюти існує мінімальний, та все ж можливий ризик виникнення певних труднощів через можливі перебої із забезпечення іноземною валютою кас банків. Якщо ви прагнете повністю захистити ваші заощадження від знецінення, розмістивши їх на депозит, Україна наразі переживає значну інфляцію, яку депозитні ставки не здатні повністю перекрити. Однак, в будь-якому випадку, вплив інфляції на ваші збереження буде незрівнянно меншим.

Поряд із грошовими депозитами, існують вклади у банківських металах або, як їх ще називають, металеві депозити. Україна, однак, не та країна, де вони користуються популярністю, на відміну від, наприклад, країн Близького Сходу. Зазвичай, розміщуючи вклади у банківських металах, ви вносите на рахунок грошові кошти у розмірі вартості певної маси металу, а по закінченні терміну вкладу банк видає вам грошові кошти у перерахунку вартості цієї маси металу на день повернення вкладу разом з нарахованими відсотками.

Види банківських вкладів за можливістю дострокового розірвання

Депозитні вклади можуть бути строкові, тобто ті, які розміщуються на визначений термін, або безстрокові, тобто вклади на вимогу, які повертаються при першому зверненні клієнта. Вклади на вимогу частіше оформлює бізнес, тоді як серед фізичних осіб вони не користуються популярністю.

Строкові вклади, в свою чергу, можуть розміщуватися без права завчасного розірвання або передбачати можливість забрати кошти до завершення терміну. Якщо умовами вашого депозиту не передбачене завчасне повернення, то ви зможете отримати свої кошти лише після закінчення терміну дії вкладу. Депозит із достроковим розірванням завжди матиме нижчу дохідність, а у разі, якщо ви все ж таки заберете вклад достроково, ваш дохід перерахується за ще нижчою штрафною ставкою.

Види банківських вкладів за терміном розміщення

За термінами розміщення строкові депозити банків України бувають від мінімального 1 місяць до максимального 24 місяці з класичною градацією на 3, 6, 9, 12 та 18 місяців. В деяких випадках банки вказують строк вкладу не в місяцях, а в днях, й іноді пропонують не зовсім стандартні терміни, наприклад, 2 або 7 місяців.

Види банківських вкладів за способом виплати відсотків

Існує три класичні опції виплати відсотків за депозитом – в кінці строку, щомісячно або капіталізація депозиту, коли виплачені проценти автоматично додаються до тіла депозиту. Також можна знайти депозити з відсотками наперед за весь термін дії вкладу в день його розміщення або зі щоквартальною виплатою.

Вклад з виплатою процентів в кінці строку або депозит з капіталізацією підійдуть вам, якщо ви прагнете накопичити максимальну суму, а депозит із щомісячною виплатою приноситиме вам регулярний додатковий дохід.

Зверніть увагу, що відсотки, які ви отримуєте за вкладом, являються вашим доходом, який згідно законодавства підлягає обов’язковому оподаткуванню аналогічно до інших видів доходу. Існують також безподаткові депозити, які переважно можуть відкрити лише отримувачі виплат від держави, і на практиці на сьогодні знайти такий депозит в Україні практично неможливо.

Види банківських вкладів за можливістю поповнення і зняття

Депозити банків України бувають з можливістю поповнення і зняття. Відсотки за такими вкладами, які передбачають більшу гнучкість для вкладника і меншу прогнозованість для банку, завжди будуть нижчими, ніж ставки за класичними вкладами. Мінімальні та максимальні розміри можливих поповнень та часткового зняття є обмеженими і визначаються умовами договору.

Тепер, розуміючи, які види депозитів бувають і які у них особливості, вам буде простіше обрати ті умови, які найбільше підійдуть для ваших потреб. Вигідних вам заощаджень!

Ми використовуємо файли cookies для роботи сайту та оптимізації послуг. Користуючись сайтом, Ви погоджуєтеся на використання файлів cookies.