Вхiд до iнтернет-банкiнгу
AP Online AP Bank для приватних осiб
Вхід Детальніше
Download from Google Play store Download from Apple App Store
AP Business Online AP Business Online для бiзнесу
Вхід Детальніше

11.05.2023

Підтримуємо законопроєкт про електронні аграрні розписки

Підтримуємо законопроєкт про електронні аграрні розпискиУкраїнські аграрії вже невдовзі зможуть отримати новий прогресивний інструмент для залучення фінансування. 2 травня 2023 року у Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону №9266 «Про електронні аграрні розписки», який поєднує переваги традиційних аграрних розписок з перевагами ринків капіталу і депозитарної системи України.

Впровадження аграрних розписок у формі електронних неемісійних цінних паперів зробить процедуру кредитування більш доступною та легкою і спростить малим та середнім сільгоспвиробникам доступ до фінансових ресурсів, що є особливо важливим в цей непростий час.

Агропросперіс Банк спеціалізується на фінансуванні агробізнесу та є першим в Україні банком, який почав надавати кредитування під аграрні розписки. За сім років ми надали 1,6 млрд гривень під заставу цього інструменту. Це сотні українських фермерів, які нарешті отримали доступ до достатнього фінансування та, відповідно, можливість підвищити ефективність виробництва та прибутковість бізнесу.

Аграрна розписка – це фінансовий інструмент, який дозволяє агровиробникам залучати грошові та товарні ресурси під заставу майбутнього врожаю. Проєкт Закону №9266 передбачає, що аграрні розписки будуть запроваджені у формі електронних неемісійних цінних паперів та функціонуватимуть поряд із традиційними аграрними розписками у паперовій формі. Обіг електронних аграрних розписок буде здійснюватися у депозитарній системі України, що сприятиме залученню фінансових ресурсів в агросектор з іноземних ринків капіталу через кореспондентські відносини Національного депозитарію, а електронний формат дозволить видавати розписки без нотаріального посвідчення.

У результаті прийняття законопроєкту №9266:

  • Електронна аграрна розписка стане самостійним предметом обігу на ринках капіталу, у тому числі закордонних, об'єктом купівлі-продажу та джерелом прибутку;
  • Вдасться суттєво полегшити та здешевити видачу, обіг і припинення дії розписки в електронній формі порівняно з паперовою;
  • Розшириться коло суб’єктів, які можуть видавати аграрні розписки, та тих, які зможуть інвестувати в аграрний сектор, а також перелік агро-секторів, які можуть отримати фінансування ( як-от тваринництво, бджільництво, первинна обробка, тощо);
  • Посилиться надійність та захист прав кредиторів.

Дані нововведення матимуть безліч переваг для усіх учасників процесу та допоможуть агровиробникам отримати ширший доступ до фінансування і виробничих ресурсів, щоб повністю реалізувати потенціал аграрного сектору країни.

Агропросперіс Банк брав участь у підготовці даного законопроєкту, яка відбувалася в тісній та злагодженій співпраці усіх профільних установ за підтримки IFC в рамках проєкту «Розвиток доступу аграрного сектору України до ринків капіталу».

Аграрні розписки довели свою ефективність і зробили значний позитивний внесок в розвиток українського агросектору. Ми підтримуємо модернізацію цього інструменту та сподіваємося на швидкий розгляд та підтримку народними депутатами цього пріоритетного законопроєкту №9266. Переконані, що його прийняття сприятиме ефективному розвитку аграрного сектору та швидкому відновленню економіки держави.

Ми використовуємо файли cookies для роботи сайту та оптимізації послуг. Користуючись сайтом, Ви погоджуєтеся на використання файлів cookies.