Вхiд до iнтернет-банкiнгу
AP Online AP Bank для приватних осiб
Вхід Детальніше
Download from Google Play store Download from Apple App Store
AP Business Online AP Business Online для бiзнесу
Вхід Детальніше

13.09.2023

Індивідуальні банківські сейфи – як обрати та використовувати

Індивідуальні банківські сейфи – як обрати та використовуватиВажко знайти безпечніше місце для зберігання цінних речей, ніж банківський сейф. Банківські установи зберігають цінності клієнтів в спеціально обладнаних приміщеннях, рівень безпеки та захисту яких перевершує будь-які можливості домашнього зберігання. Як обрати банківський сейф та як користуватися вашою банківською ячейкою детально розглянемо в нашій статті.

 

Банківські сейфи розміщені в захищеному сховищі

Індивідуальні банківські сейфи розміщуються в спеціально обладнаному сейфовому сховищі, технічний стан якого відповідає вимогам ДСТУ EN 1143-1.

Даний стандарт висуває дуже суворі вимоги до сейфового сховища, регламентуючи товщину стін, відсутність вікон, площу та висоту стель і, звичайно, обов’язково оснащення охороною і відеонаглядом в цілодобовому режимі.

Доступ працівників банку в сховище суворо обмежений, роботу із вмістом скриньки клієнт виконує в окремій кімнаті без сторонньої присутності, а банківські сейфи в сховищі знаходяться під постійним відеоспостереженням. Таким чином, ваші цінності в банківській ячейці максимально захищені від будь-яких ризиків.

 

Варіанти зберігання цінностей в індивідуальному сейфі

Банки можуть надавати клієнтам два види послуг зберігання матеріальних цінностей в сейфах в залежності від майнової відповідальності:

  • послуги тимчасового користування індивідуальними банківськими сейфами для зберігання цінностей без майнової відповідальності (згідно статті 971 Цивільного кодексу України);
  • послуги майнового відповідального зберігання цінностей клієнта в індивідуальних банківських сейфах з описом цінностей під час їх вкладання (згідно статті 970 Цивільного кодексу України).

Обидва варіанти передбачають, що ви використовуєте індивідуальний сейф, який розміщується в захищеному банківському сховищі, однак в першому варіанті вміст сейфу відомий виключно вам, тоді-як в другому представник банку контролює вкладання цінностей у сейф та їх одержання з сейфу з обов’язковою документальною фіксацією.

Варто розуміти, що який би варіант оренди банківської ячейки ви не обрали, згідно законодавства банк не несе відповідальності за псування цінностей в сейфі з незалежних від банку причин, як-от хімічні реакції, корозія металу, стихійне лихо тощо.

Клієнти банків віддають перевагу першому варіанту завдяки його конфіденційності, і більшість банків пропонують саме такий вид користування банківськими скриньками.

Агропросперіс Банк надає своїм клієнтам індивідуальні банківські сейфи в тимчасове користування без опису цінностей.

 

Для чого можна використовувати банківські ячейки

Індивідуальний сейф – зручний спосіб зберігати важливі документи, цінні папери, гроші, коштовності, антикваріат, предмети мистецтва – будь-які цінні речі, які помістяться в скриньку і дозволені для зберігання в сховищі банку.

Не дозволяється використовувати індивідуальні сейфи для збереження речей, що можуть спричинити пожежу або нанести іншу шкоду, а також речей, зберігання яких прямо заборонено чинним законодавством України: пожежо- та вибухонебезпечні, хімічні, отруйні, токсичні, легкозаймисті, радіоактивні речовини, наркотичні засоби, зброю, боєприпаси, речовини, що різко пахнуть, та предмети, які створюють сильні електричні та магнітні поля.

 

Як обрати банківський сейф

Банківські скриньки бувають різних розмірів: від маленьких, висотою лише 4-5 см, де можна зберігати, наприклад, документи або прикраси, до просторих сейфів, куди легко помістяться навіть картини. Від розміру скриньки, відповідно, залежить і скільки коштує ячейка в банку.

Оренда індивідуального банківського сейфу можлива на період від декількох днів до року. Чим довший термін обираєте – тим вигідніше. Тому, якщо ви маєте потребу в скриньці на короткі періоди, але часто, варто порахувати – можливо для вас буде вигіднішою оренда банківської ячейки одразу на рік.

Відвідування сховища можливе в години його роботи, які різняться від банку до банку і не завжди збігається з режимом роботи відділення, тому обов’язково уточнюйте цю інформацію.

 

Банківські сейфи в Агропросперіс Банку

 

Процес укладання договору на користування сейфом

Укладання договору та ідентифікація та верифікація клієнта тривають в середньому пів години. Для ідентифікації та верифікації необхідно пред’явити паспорт або документ, що його замінює та ідентифікаційний код. Якщо ви вже є клієнтом банку, то додаткова ідентифікація не проводиться.

Вартість оренди банківської ячейки сплачується за весь період оренди в момент укладання договору, одночасно з цим також вноситься застава за ключі та замок від скриньки. Застава повертається вам при завершенні договору та поверненні ключів та сейфу в непошкодженому стані.

Після укладання договору ви отримуєте ключі від сейфу і вже вільні ним користуватися. Комплект ключів від індивідуального сейфу має два примірники. В Агропросперіс Банку ви отримуєте повний комплект з обох примірників, але в деяких установах клієнту видається лише один примірник, а другий примірник зберігається в банку опечатаному вигляді.

 

Як відбувається користування сейфом?

Допуск до індивідуального сейфу здійснюється за умови пред’явлення документа, що посвідчує особу, на підставі якого ви були ідентифіковані в банку.

Вилучення сейфової скриньки зі сховища виконується згідно з прийнятою в банку процедурою спільно клієнтом та представником банку. Робота клієнта з вмістом скриньки відбувається в окремій кімнаті клієнта. Для забезпечення таємності інформації щодо виду та кількості цінностей, що зберігаються в індивідуальному сейфі, відповідальна особа банку не повинна бути безпосередньо присутньою при вкладанні або вилученні цінностей клієнтом.

Після використання скриньки сейфу, клієнт в присутності представника банку вкладає її в індивідуальний сейф, замикає індивідуальний банківський сейф своїм ключем і залишає сейфове сховище.

 

Довіреність на користування сейфом

Під час укладання договору на користування сейфом або в період його дії клієнт-фізична особа має право дозволити використовувати банківській сейф третій особі на підставі належним чином засвідченої Довіреності на право користування сейфом.

Довіреність може бути оформлена у нотаріуса або у відділенні банку уповноваженою особою банку в день укладання договору чи впродовж його дії за одночасної присутності клієнта та довіреної особи.

 

Оренда банківської ячейки – Київ

Олексій Кияшко Заступник начальника управління МСБ та роздрібного бізнесу

Ми використовуємо файли cookies для роботи сайту та оптимізації послуг. Користуючись сайтом, Ви погоджуєтеся на використання файлів cookies.