Вхiд до iнтернет-банкiнгу
AP Online AP Bank для приватних осiб
Вхід Детальніше
Download from Google Play store Download from Apple App Store
AP Business Online AP Business Online для бiзнесу
Вхід Детальніше

16.10.2023

Як користуватися банківською карткою за кордоном

Як користуватися банківською карткою за кордономЯкщо ви плануєте поїздку за кордон, то, звичайно, задумуєтесь, як вам буде зручніше та вигідніше розраховуватися в іншій країні – готівкою чи банківською картою.

Очевидно, що банківська картка – це найбільш зручний спосіб розрахунків, адже вам не потрібно шукати пункти обміну для обміну гривень на валюту країни, до якої подорожуєте чи в якій перебуваєте, до того ж розраховуватися безготівково набагато безпечніше. Готівку можна загубити, її можуть вкрасти, і тоді ви залишитесь без грошей в незнайомій країні. Прямуючи в іншу країну, розумним буде везти невелику суму готівки в місцевій валюті або доларах чи євро, а більшість коштів все-таки мати на картці.

 

Міжнародна банківська картка

Картки міжнародних платіжних систем, таких як Visa, MasterCard та інших, доступні для використання за кордоном, так само будь-яка банківська картка Visa від Агропросперіс Банку є міжнародною і може використовуватися за межами України для зняття готівки у банкоматах і проведення розрахунків в торговельних точках, де присутній логотип Visa, а також на закордонних вебсайтах.

 

Яка валюта рахунку вигідніша

Розглянемо, що краще обирати, щоб вигідно розраховуватися в інших країнах та не втрачати на конвертації валюти.

Якщо місцевою валютою є долар або євро, вигідніше користуватися картою у місцевій валюті.

Якщо місцевою валютою є будь-яка інша, вигідніше розраховуватися доларовою картою, оскільки долар є валютою розрахунків Visa. Це дозволить вам уникнути подвійної конвертації.

Однак, валютна має єдиний недолік – поповнити її може лише власник, тоді як гривневий рахунок може поповнити будь-яка фізична особа. З врахуванням вищезазначеного для подорожей за межі України бажано та рекомендовано мати і гривневу, і валютну картки.

При цьому важливо знати, що валютна та гривнева картка за кордоном мають різні обмеження щодо зняття готівки, й для гривні гранична сума зняття становить лише 12500 грн на тиждень.

 

Розрахунок суми списання

Якщо валюти транзакції та картки відрізняються, конвертація відбуватиметься наступним чином:

Гривнева картка за кордоном

  • якщо операція проводиться в доларах, то сума транзакції конвертується в гривні за картковим курсом банку в момент її здійснення.
  • якщо операція здійснюється в будь-якій іншій валюті, то спочатку сума буде конвертована в долари за курсом Visa, після чого вже відбувається конвертація в гривні по курсу банку для карткових транзакцій на день представлення операції до оплати.

Міжнародна картка в валюті

Сума операції буде конвертована у долар по обмінному курсу Visa в день здійснення транзакції.

Конвертація валют Visa

На офіційному сайті Visa ви можете скористатися калькулятором обмінного курсу валют , щоб порахувати, як буде здійснена конвертація валюти.

 

Порядок списання

Через різницю між часом блокування коштів та часом їхнього фактичного списання, обсяг заблокованих коштів може відрізнятися від обсягу списаних. Щоб уникнути ризику курсових коливань, може здійснюватися блокування більшої суми по спеціальному курсу авторизації. Після надходження списання від Visa та конвертації цієї суми за безготівковим курсом банку, надлишково заблоковані кошти вивільняється та стають доступними.

 

Яку валюту обирати на терміналах і в банкоматах

Також важливо знати, як зняти гроші за кордоном та як розраховуватися, а саме: яку валюту обирати при здійсненні цих операцій на екрані POS-терміналу, банкомату або вебсайту, щоб не втратити на конвертації.

Коли ви збираєтеся розрахуватися картою або зняти кошти за кордоном в банкоматі, вигідніше завжди обирати розрахунковою валютою національну валюту країни вашого перебування. Це допоможе уникнути курсових витрат через подвійну конвертацію.

Варто зауважити, що на операції зняття готівкових коштів в інших країнах діють ліміти, які на сьогодні становлять:

  • екв. 100 тис. грн на день – валютна картка;
  • 12,5 тис. грн на тиждень – гривнева картка.

 

Банківська комісія за розрахунки за межами України

Банки додатково утримують комісію за проведення безготівкових розрахунків в терміналах, які зареєстровані за межами України, зокрема в мережі інтернет на міжнародних сайтах. Також іноді банки можуть брати комісію і за конвертацію коштів у валюту, відмінну від валюти рахунку. Величина цих комісій обов’язково вказується в тарифах. В Агропросперіс Банку станом на сьогодні плата за розрахунки в терміналах за межами України становить 1%, а за конвертацію плата не стягується.

За отримання готівки в касах чи банкоматах іноземних банків також стягується комісія, як вашим банком, так і закордонним. Для карток Агропросперіс Банку цей тариф складає 2% + 2 дол.

Попри наявність додаткових комісій безготівкові розрахунки однаково будуть вигідніші, ніж готівкові, оскільки курси конвертації та карткові курси є нижчими, ніж курс готівкового обміну валют. Банківська картка для закордону – це вигідно!

Олексій Кияшко Заступник начальника управління МСБ та роздрібного бізнесу

Ми використовуємо файли cookies для роботи сайту та оптимізації послуг. Користуючись сайтом, Ви погоджуєтеся на використання файлів cookies.