Вхiд до iнтернет-банкiнгу
AP Online AP Bank для приватних осiб
Вхід Детальніше
Download from Google Play store Download from Apple App Store
AP Business Online AP Business Online для бiзнесу
Вхід Детальніше

21.09.2023

Нова облікова ставка НБУ та процентні ставки за депозитами у банках

Нова облікова ставка НБУ та процентні ставки за депозитами у банкахТиждень тому Монетарний комітет НБУ ухвалив рішення щодо зниження облікової ставки до рівня 20% річних. Крім цього, регулятор вніс низку інших коректив до монетарної політики. Який вплив матимуть прийняті зміни на відсоткові ставки у банках, розглянемо у нашій статті.

 

Як зміняться ставки на депозити у банках у найближчому майбутньому

Свої рішення Національний банк базує на принципі прогнозованості, відповідно дані очікування вже були враховані банківськими установами. Отже, процентні ставки рухаються більше у тренді планів кожного банку щодо процентної та ризикової політики, активізації кредитування тощо, але, безумовно, враховуючи дії НБУ та зниження облікової ставки.

Очікується, що відсоткові ставки на депозити в банках знижуватимуться, проте плавно і виважено, щоб це не позначилося кардинально на обсягах депозитних портфелів.

В Агропросперіс Банку ми також закладаємо поступово зниження відсоткових ставок, проте даємо клієнтам можливість встигнути оформити вклади під вищі депозитні ставки.

 

Ставки на депозити в Агропросперіс Банку

 

Які відсоткові ставки за вкладами у банках чекати до кінця 2023 року

Досягаючи планових показників інфляції та контрольованості стабільності гривні, Національний банк озвучував ринку плани щодо поступового зниження облікової ставки та подавав чіткі сигнали, щоб банки підвищували процентні ставки на депозити. Якщо ринок робив це повільніше, ніж очікував регулятор, він застосовував інші інструменти, такі як контроль гривневої ліквідності, як підвищення норм резервування.

Як наслідок, диференціал між ставкою Нацбанку та депозитними ставками, що виник рік тому, зменшився втричі і зміна ставок синхронізувалася. Очікуване чергове зниження облікової ставки може врівноважити ставки, якщо не з'являться нові виклики.

З урахуванням контрольованої інфляції депозити в гривні залишаться вигідним інструментом заощаджень, коли відсоткова ставка за вкладом не тільки захистить кошти від знецінення, а й дозволить заробити.

 

Як зміняться відсоткові ставки на депозити в доларах США та євро

На нашу думку, кардинальних змін не варто очікувати. Фактично, у зв'язку з підвищенням вимог щодо формування резервів щодо валютних залишків, загалом прогнозуємо низький рівень депозитних ставок у валюті і далі до пом'якшення чинного дизайну монетарної політики НБУ, якщо таке буде.

Важливо розуміти, що попит на валютні ресурси з боку звичайних позичальників у країні досить обмежений. Непрямого впливу на можливе збільшення ставок на депозити в доларах додає політика облікової ставки ФРС США та фактичне встановлення облікової ставки ФРС на максимальних рівнях за останні 2 роки. Зокрема завдяки цьому вкладники ще не стикаються масово з негативними відсотковими ставками на валютні депозити, коли клієнт платить за заощадження своїх коштів. Але все ж таки дії НБУ щодо норм резервування у вільно конвертованій валюті переконливіші в політиці ціноутворення.

 

Ставки на депозити в Агропросперіс Банку

Сергій Козлов член правління

Ми використовуємо файли cookies для роботи сайту та оптимізації послуг. Користуючись сайтом, Ви погоджуєтеся на використання файлів cookies.