Вхiд до iнтернет-банкiнгу
AP Online AP Bank для приватних осiб
Вхід Детальніше
Download from Google Play store Download from Apple App Store
AP Business Online AP Business Online для бiзнесу
Вхід Детальніше

16.07.2020

5 років роботи Агропросперіс Банку: інноваційне фінансування агросектору та стале зростання

5 років роботи Агропросперіс Банку: інноваційне фінансування агросектору та стале зростанняАгропросперіс Банк вже 5 років працює для спрощення доступу до фінансування для малих і середніх фермерів України: першим серед банків почав кредитувати під аграрні розписки, пропонує 30 партнерських програм на купівлю с/г техніки та виробничих матеріалів, в рамках ініціативи Європейського союзу отримав 10 млн євро для фінансування невеликих агровиробників.

Історія унікальної для національного ринку фінансової установи починає відлік з 16 липня 2015 року, коли дочірня компанія NCH Capital Inc. (США) придбала у Фонду гарантування вкладів 100% акцій Астра Банку, пізніше перейменованого на Агропросперіс Банк. Дана угода стала першим і досі єдиним випадком купівлі неплатоспроможного банку і приведення його діяльності у відповідність до законодавства.

Інвестор банку, NCH Capital, з 1993 року управляє активами у розмірі понад 3 млрд дол. через 11 офісів по всьому світу і має в Україні ​успішний агробізнес під брендом Агропросперіс, який обробляє понад 300 тис. га і експортує більш ніж 3 млн тонн агропродукції до 40 ринків світу щорічно.

Інвестуючи в сільське господарство, NCH бачив, що невеликі фермери не можуть отримати достатньо фінансування, тому вирішив створити в Україні банк, який нарешті відкриє малим і середнім агровиробникам доступ до капіталу та сприятиме їхньому розвитку.

У 2015 році, на момент придбання, банк мав 28 працівників та 165 млн грн збитків і розпочав діяльність у непростих умовах – у розпал системної банківської кризи. Протягом 5-ти років під управлінням та за підтримки нового інвестора Агропросперіс Банк:

  • наростив активи у 9 разів до 1,47 млрд грн
  • отримав 26 млн грн чистого прибутку за підсумками 2019 року
  • збільшив кредитний портфель агробізнесу до 773 млн грн із часткою непрацюючих кредитів 0,01-2%
  • залучив 281 млн грн строкових вкладів населення
  • відкрив 3 нові відділення протягом останнього року.

За словами голови правління банку Сергія Щепанського, кредитування агробізнесу залишається ключовим напрямком діяльності банку. «Агропросперіс Банк має сильну агроекспертизу і доступ до багатолітнього успішного досвіду інвестора, тому може запропонувати фермерам справді оптимальні рішення, повністю адаптовані під специфіку їхнього бізнесу. При цьому ми поступово розширюємо лінійку послуг: з 2017 року почали обслуговувати фізичних осіб, а цьогоріч стали активно кредитувати малий і середній бізнес в інших галузях економіки», – поділився Сергій.

Вдячні клієнтам за вибір нашого банку, а працівникам за сумлінну працю та відданість справі!

Вперед до нових звершень!

Ми використовуємо файли cookies для роботи сайту та оптимізації послуг. Користуючись сайтом, Ви погоджуєтеся на використання файлів cookies.