Вхiд до iнтернет-банкiнгу
AP Online AP Bank для приватних осiб
Вхід Детальніше
Download from Google Play store Download from Apple App Store
AP Business Online AP Business Online для бiзнесу
Вхід Детальніше

13.02.2023

Що таке строковий депозит та які його особливості

Що таке строковий депозит та які його особливостіСтроковий депозит – це один із найпростіших способів примноження коштів та один із популярних банківських продуктів для населення. Розглянемо, що таке строкові вклади, які їхні відмінності та особливості порівняно з іншими видами вкладів.

 

Що таке строкові депозити?

Як випливає із самої назви, строковий депозит – це розміщення коштів у фінустанові під проценти на чітко зафіксований строк. Термін зберігання коштів і день повернення депозиту визначаються в договорі банківського вкладу, який підписується між банком та вкладником. Банк зобов’язаний повернути вкладнику усі розміщені кошти одразу при настанні вказаної дати закінчення депозиту, однак забрати строковий вклад раніше, ніж це обумовлено договором, неможливо.

Протилежність строковим депозитам – це вклади на вимогу, тобто рахунки для безстрокового зберігання коштів, а також банківські картки із відсотками на залишок. Усі ці продукти передбачають виплату банком відсотків на кошти вкладника, однак дохідність за строковими вкладами завжди є вищою, ніж за безстроковими, оскільки строкові депозити – це більша прогнозованість для банку.

 

Вигідні строкові депозити →

 

Забрати достроково строковий депозит? Це можливо?

Це допустимо лише у випадку, коли ви розмістили вклад із можливістю дострокового розірвання. Тоді банк зобов’язаний повернути ваші кошти на першу вимогу. У разі, якщо ви оцінюєте високою ймовірність, що гроші знадобляться вам раніше завершення терміну вкладу, тоді обирайте пропозицію із опцією дострокового закриття вкладу і повернення коштів. Дострокове розірвання депозиту спричиняє виплату відсотків за штрафною ставкою, яка буде суттєво нижчою, ніж при поверненні вкладу по завершенні строку.

Якщо ви хочете мати доступ до коштів у будь-який момент, але при цьому отримувати гарантований дохід, строкові депозити – це не найкращий варіант, в такому випадку вам доцільно звернути увагу на такий продукт, як картка з відсотками на залишок.

 

Чи може банк подовжити строковий депозит на більший термін?

Депозитні програми в більшості передбачають можливість автоматичної пролонгації, тобто продовження дії строкового депозиту на новий термін. Ця опція обов’язково вказується в умовах депозиту на сайті банку, а потім фіксується договорі банківського вкладу. Ви завжди можете відмовитися від пролонгації – як в момент розміщення вкладу, так і протягом його дії. А інформацію про те, чи встановлена за вашим вкладом пролонгація, завжди можна перевірити в онлайн-банкінгу, контакт-центрі банку або у відділенні.

Завчасно перед датою завершення депозиту переконайтеся у наявності або відсутності пролонгації, щоб пізніше не виникло непорозумінь і неприємних ситуацій. Якщо ви забули, що відмінили пролонгацію на свій вклад із виплатою відсотків в кінці строку і ще рік не звертаєтеся в банк за вкладом, то ваші гроші весь цей час лежатимуть в банку безкоштовно. Можлива і протилежна ситуація: коли ви думаєте, що розмістили вклад без пролонгації, після завершення його дії приходите в банк за своїми грошима, а виявляєтеся, що ваш вклад тиждень тому був автоматично подовжений ще на один рік.

Пам’ятайте, строковий депозит – це ваше зобов’язання тримати гроші в банку весь термін дії вкладу в обмін на депозитні відсотки.

 

Ставка за строковим депозитом – це фіксована чи змінна умова?

Депозитна ставка фіксується в момент укладання договору і є незмінною протягом всього строку його дії, тобто ви гарантовано отримуватиме ту дохідність за вкладом, яка прописана в вашому договорі. Єдине, що банк може змінити протягом дії строкового депозиту, – це тарифи на обслуговування поточного або карткового рахунку. Наприклад, змінити вартість sms-інформування або зняття готівки в банкоматах. Зміну тарифів за вашим продуктами варто періодично переглядати на сайті банку. Отже, строкові депозити – це можливість зафіксувати дохідність на весь термін вкладу, тоді як за вкладами на вимогу та банківськими картками можуть регулярно змінюватися не лише тарифи на обслуговування, але й відсотки на залишки аж до повної їх відміни.

 

Строкові депозити – це вигідний спосіб заощаджень

Строкові депозити мають ряд переваг перед іншими видами банківських вкладів, оскільки вони:

  • приносять суттєво вищу дохідність порівняно із вкладами на вимогу та відсотками на залишок за рахунком;
  • дозволяють зафіксувати дохідність на весь термін дії вкладу на відміну від вкладів на вимогу та відсотками на залишок за рахунком;
  • захищають кошти від будь-яких шахрайських дій, ризик яких для звичайних банківських карток є суттєво вищим.

 

Строкові депозити – це фіксована приваблива дохідність і захист коштів, строкові депозити в Агропросперіс Банку – це розумні та вигідні заощадження в надійному банку із іноземним капіталом США та Європи.

 

Обрати депозит в Агропросперіс Банку →

Ми використовуємо файли cookies для роботи сайту та оптимізації послуг. Користуючись сайтом, Ви погоджуєтеся на використання файлів cookies.