Вхiд до iнтернет-банкiнгу
AP Online AP Bank для приватних осiб
Вхід Детальніше
Download from Google Play store Download from Apple App Store
AP Business Online AP Business Online для бiзнесу
Вхід Детальніше

08.09.2023

Короткострокові депозити для збереження грошей

Короткострокові депозити для збереження грошейВклади в банках – це зручний спосіб отримувати додатковий дохід та захищати свої заощадження від знецінення, але одночасно – це втрата доступу до власних коштів протягом строку дії договору. Щоб вільно розпоряджатися своїми грошима, можна тримати їх просто на банківській картці, однак в такому випадку ви або зовсім не отримуватиме відсотки на залишки, або їхній розмір буде мінімальним. Обираючи між вигодою та гнучкістю, українці знайшли для себе золоту середину – короткострокові депозити.

 

Що таке короткостроковий депозит

Короткострокові депозити – це строкові вклади в банках терміном менше 12 місяців. Зазвичай, короткостроковий вклад може бути розміщений на 1, 3, 6 або 9 місяців, але найпопулярнішим сьогодні є вклади у банках на 3 місяці.

Мінімальний термін, на який можна розмістити короткий депозит, становить 1 місяць, однак такий вклад передбачають відчутно нижчу дохідність ніж вклад на 3 місяці. Це пов’язано з обліковою політикою Національного банка та нормами резервування, які роблять ультракороткі депозити невигідними.

Короткострокові вклади переважно оформлюються у гривні, оскільки більшість людей отримує дохід та витрачає його саме в національній валюті, а переводити гривні в долари або євро, щоб розміщувати під 0,01-1% річних на депозит в іноземній валюті, є недоцільним. Виняток становлять конвертаційні депозити, коли ви купляєте валюту за курсом НБУ з обов’язковим розміщенням на депозит на термін від 3 місяців.

 

Короткострокові вклади під високий відсоток

Традиційно дохідність вкладів залежала від їхньої тривалості: чим довший термін – тим вища ставка. Однак, останнім часом ситуація відчутно змінилася і наразі банки пропонують найпривабливіші депозитні ставки саме на короткі депозити на 3 місяці. Це пов’язане з турбулентністю ситуації, коли ситуація може кардинально змінитися за досить короткий проміжок часу, тому ні банки не готові фіксувати високі ставки на 1-2 роки, ні населення не готове на такий термін свої гроші заморожувати.

 

Ставки за вкладами на три місяці

Середні ставки за вкладами у двадцятці найбільших українських банків за обсягом коштів населення (індекс UIRD) на 1 вересня 2023 року в залежності від терміну:

  • 14,06% річних на 3 місяці
  • 14,71% річних на 6 місяців
  • 14,55% річних на 12 місяців

Як бачимо, відсотки на різні терміни в першій двадцятці банків практично зрівнялися на позначці 14,5%. А яка ситуація в цілому по ринку?

Максимальні ставки за вкладами в цілому по банківській системі в сімці найщедріших фінустанов:

  • 19-20,5% річних на 3 місяці
  • 18-19% річних на 6 місяців
  • 17,5-18,5% річних на 12 місяців

Як бачимо, дійсно на сьогоднішній день можна розмістити вклади на три місяці під високий відсоток і ставки за такими вкладами дійсно є максимальними – на 1-1,5% вищі, ніж за вкладами на 6 або 12 місяців.

 

Ставки на короткі депозити в Агропросперіс Банку

 

На що звертати увагу оформлюючи короткий депозит

Короткий термін депозиту робить його розміщення практично безризиковим. Зважаючи на це, є резон дійсно шукати найвищу ставку, яка є на ринку, і не так прискіпливо обирати банківську установу. Дуже низька ймовірність, що за такий короткий термін у банківської установи виникнуть проблеми.

Обов’язково уточнюйте наявність пролонгації та її умови. Звичайно, краще обирати депозит з можливістю автоматичного подовження, щоб не витрачати кожні 3 місяці час і відсотки через необхідність перерозміщення вкладу. З іншого боку, важливо знати, як відмінити пролонгацію, щоб вклад не було подовжено ще на 3 місяці тоді, коли ви на ці кошти вже розраховуєте. При цьому обов’язково контролюйте термін завершення вкладу та напередодні переоформлення депозиту перевіряйте поточний рівень відсоткових ставок на ринку.

Також не зайвим буде дізнатися, які в банку діють умови за кредитними картками для вкладників на випадок, якщо гроші вам знадобляться до завершення терміну вкладу. І тоді можна одночасно з вкладом відкрити для себе в банку кредитну картку або кредитний ліміт.

І важлива порада наостанок. Попри можливість розмістити вигідний депозит на 3 місяці, намагайтеся мати і більш довгострокові цілі та інвестиції. Депозит на 1 рік підсилить вашу фінансову незалежність та стане вигідним рішенням в поточній ситуації, коли депозитні ставки знаходяться на піку, але будуть знижуватися вже в найближчому майбутньому. При цьому короткий депозит – це чудова можливість перевірити зручність обслуговування в новому банку перед тим, як довіряти йому кошти на довший час.

 

Короткострокові депозити в Агропросперіс Банк

Олексій Кияшко Заступник начальника управління МСБ та роздрібного бізнесу

Ми використовуємо файли cookies для роботи сайту та оптимізації послуг. Користуючись сайтом, Ви погоджуєтеся на використання файлів cookies.