Вхiд до iнтернет-банкiнгу
AP Online AP Bank для приватних осiб
Вхід Детальніше
Download from Google Play store Download from Apple App Store
AP Business Online AP Business Online для бiзнесу
Вхід Детальніше

23.08.2023

Довгострокові депозити: переваги і недоліки

Довгострокові депозити: переваги і недолікиОстанніми роками у світі спостерігається тренд на зниження строковості депозитних програм, коли вкладники все більше тяжіють до коротких термінів і все рідше шукають довгострокові депозити. Це тенденція, яка притаманна і українцям, особливо після повномасштабного вторгнення. Так, станом на березень 2023 року лише 7% коштів населення були розміщені на довгострокові депозити на 1 рік чи більше. Чому такий підхід не є оптимальним та чому зараз вдалий час розмістити депозити на довгий термін, пояснюємо в даній статті.

 

Чи варто розміщувати довгострокові депозити

В умовах нестабільності складно планувати дальню перспективу і нерозумно заморожувати усі свої заощадження на довгий термін. Однак від наших фінансових рішень залежить не лише наше сьогодення, але й наше майбутнє, тому доцільно все ж таки частину своїх коштів розмістити на довгостроковий депозит.

Оптимальним рішенням буде розподілити свої кошти між декількома депозитами на різні терміни, обравши короткостроковий вклад та довгостроковий вклад на 1 рік чи 9 місяців. Таким чином, ви зможете гнучкіше реагувати на зміни ставок і матимете як кошти зі швидким доступом у випадку непередбачених ситуацій, так і недоторканний запас, який ви відклали на мрію чи більш забезпечену старість, або щоб отримувати додатковий щомісячний дохід у формі відсотків за вкладом.

Якщо Ви виїдете в інший регіон або за кордон, то по завершенню терміну вкладу ви зможете зняти ваші кошти в будь-якому банкоматі, а у разі визнання банку неплатоспроможним, ви отримаєте усі свої гроші через Фонд гарантування вкладів. Отже, у будь-якому випадку ви збережете свої кошти, при цьому їх примноживши.

 

Депозитні ставки на короткострокові та довгострокові депозити

Традиційно, чим довший термін вкладу, тим вищою буде відсоткова ставка, адже залучення довгострокових ресурсів є для банків більш доцільним та вигідним. Однак враховуючи поточну турбулентну ситуацію та дуже стримане кредитування, банки не готові фіксувати максимальні ставки на довгі терміни, а вкладники не готові надовго заморожувати власні кошти.

У результаті станом на 21 серпня 2023 року відсоткові ставки на короткострокові та довгострокові вклади практично зрівнялися. Ситуація дещо різниться в залежності від розміру банку. Так, згідно з індексом UIRD середня відсоткова ставка за депозитами на 12 місяців у найбільших банках становить 14,71%, а на 3 місяці – 14,14%. У той самий час, якщо брати в цілому по ринку, то ви зможете знайти 18-19% на депозити на 3 місяці, а на довгострокові депозити відсоткова ставка буде на 1% нижчою.

 

Депозитні ставки в Агропросперіс Банку

 

Довгостроковий депозит – це фіксація високої ставки на довгий термін

Відсоткові ставки за депозитами напряму залежать від рівня облікової ставки Нацбанку. Протягом більш ніж року регулятор тримав її на рекордному рівні 25% річних, однак 27 липня 2023 року знизив її одразу на 3 п.п. На таке стрімке зниження одразу відреагували і банки. Якщо в липні можна було знайти депозити під ставку понад 20%, то у серпні максимальна ставка не перевищувала 19%.

Враховуючи, що в планах НБУ до кінця 2023 року зменшити облікову ставку до позначки 18-19%, то депозитів під 19% вкладники більше не побачать. Тому наступні декілька місяців – це остання можливість зафіксувати поточну високу дохідність вкладів на наступний календарний рік.

Якщо ви розміщуєте депозит на довгий термін, ви закріплюєте дохідність на увесь цей час. Банкам заборонено змінювати відсоткові ставки за вже діючими вкладами, тому ви гарантовано будете отримувати незмінний дохід протягом всього строку вкладу.

 

Довгострокові депозити – це альтернатива інвестуванню

Для українців довгостроковий депозит – це одна з небагатьох можливостей інвестувати під час війни. Інші інструменти інвестування є або більш ризиковими, як, наприклад, придбання нерухомості, або на них накладені певні обмеження, як у випадку з виведенням коштів за кордон.

Якщо оцінювати доступність та зрозумілість процесу, низьку початкову суму інвестиції, відсутність ризиків завдяки гарантуванню вкладів та досить високу прибутковість, то довгострокові депозити є безперечними фаворитами з кожним з цих показників. Розмістити депозит може будь-яка повнолітня особа з паспортом та кодом платника податків, витративши на це не більше години свого часу, і отримувати свій гарантований дохід на рівні понад 15% річних у гривні.

 

Довгострокові депозити в Агропросперіс Банку

В Агропросперіс Банку Ви можете розмістити довгострокові депозити на 1 рік під максимальну ставку 18,25% річних у гривні, а на короткострокові депозити на 3 місяці ви отримаєте до 17,5% річних. Найвищі ставки діють за депозитом Класичний+.

 

Депозити в Агропросперіс Банку

Олексій Кияшко Заступник начальника управління МСБ та роздрібного бізнесу

Ми використовуємо файли cookies для роботи сайту та оптимізації послуг. Користуючись сайтом, Ви погоджуєтеся на використання файлів cookies.