Вхiд до iнтернет-банкiнгу
AP Online AP Bank для приватних осiб
Вхід Детальніше
Download from Google Play store Download from Apple App Store
AP Business Online AP Business Online для бiзнесу
Вхід Детальніше

30.11.2023

Що таке рахунок IBAN, як дізнатися номер IBAN та як здійснювати платежі з використанням IBAN

Що таке рахунок IBAN та як здійснювати на нього оплату

IBAN (International Bank account number) – це 29 символів/знаків (літер та цифр) в які включається літерний код країни, код ID НБУ (відомий раніше як  МФО банку) та номер рахунку.

Для приватних клієнтів банків доступні та активно використовуються два основні способи перерахування коштів в межах України: P2P-перекази та переказ з використанням рахунку IBAN.

P2P – це переказ коштів з картки на картку, який передбачає введення під час здійснення переказу в реквізитах отримувача лише 16-значного номеру його картки. Переказ на IBAN або, як ще кажуть, переказ на довільні реквізити – це перерахування коштів на номер банківського рахунку фізичної або юридичної особи, який потребує введення додаткових реквізитів отримувача.

Розглянемо детальніше, що таке IBAN, як дізнатися його та як легко здійснити грошовий переказ через IBAN рахунок.

 

Який спосіб оплати в яких випадках обрати

P2P-перекази є більш зручним та простим способом оплати, однак, в переважній більшості випадків, за здійснення таких банківських операцій стягується додаткова комісія, тоді як платежі на довільні реквізити IBAN зазвичай здійснюються безкоштовно. Ці комісії обов’язково вказуються у відповідних тарифах банку, які, як правило, є невід’ємною частиною договору.

Якщо порівнювати часові проміжки проходження платежу і зарахування коштів отримувачу, то при P2P-переказах зарахування, в більшості випадків, відбувається миттєво, а при оплаті за номером рахунку в форматі IBAN кошти будуть зараховані отримувачу впродовж операційного дня з максимальним терміном до трьох банківських (робочих) днів.

Також варто розуміти, що операції перерахування коштів з картки на картку є менш захищеними і ви можете стати жертвою зловмисників та втратити гроші внаслідок шахрайських дій та у разі проведення розрахунків на шахрайських сайтах чи сервісах. Це одна з причин, чому ліміти на операції P2P є дуже низькими, в той час як здійснювати банківські операції за довільними реквізитами можна на незрівнянно вищі суми – ще одна перевага платежів на рахунок IBAN. Наприклад, якщо ви хочете покласти гроші на депозитний рахунок в вашому банку дистанційно без візиту до відділення, то ви можете в такий спосіб безкоштовно перерахувати їх з іншого банку.

Як бачимо, оплата за на рахунок IBAN має свої беззаперечні плюси та є незамінною при перерахуванні значних сум і у випадку оплат на юридичних осіб.

 

Номер рахунку у форматі IBAN

Рахунок IBAN – це міжнародний номер банківського рахунку, формат якого відповідає європейським стандартам та використовується в Україні з 2020 року. Цей номер завжди складається з 29 символів, а саме:

  • перші дві літери – це код країни (для України – UA);
  • 2 цифри – контрольні;
  • 6 цифр – код ID НБУ (для Агропросперіс Банку – 380548);
  • нулі, які доповнюють номер до 29 символів;
  • останні цифри – безпосередньо номер рахунку одержувача.

Номер рахунку у форматі IBAN

Рахунок в форматі IBAN обов’язково зазначається на квитанції на оплату та в реквізитах одержувача, які вам повідомляють для здійснення оплати. Фізичні особи можуть знайти свій номер банківського рахунку в договорі, підписаному з банком, а також скопіювати його в онлайн-банкінгу.

 

Як здійснювати оплати за довільними реквізитами

Щоб перерахувати кошти на банківський рахунок у форматі IBAN потрібно вказати наступну інформацію про отримувача:

  • ПІБ фізичної особи або найменування юридичної особи-отримувача
  • Податковий номер отримувача*
  • Номер рахунку отримувача у форматі IBAN.

 *Податковий номер отримувача – це:

  • для фізичних осіб –  10-цифровий код РНОКПП (раніше відомий як ІПН)
  • для юридичних осіб – 8-цифровий код ЄДРПОУ.

При оплаті на реквізити рахунку IBAN також необхідно вказати призначення платежу – це допоможе ідентифікувати ваш платіж та швидше його обробити. Для прикладу, це можуть бути дані замовлення, яке ви сплачуєте, чи реквізити договору, за яким вносите оплату, або ж адреса, за якою оплачуєте комунальні послуги.

Як бачимо, в здійсненні таких банківських платежів немає нічого складного.

 

Перекази за реквізитами в онлайн-банкінгу AP Bank

Щоб здійснити банківський платіж на довільні реквізити IBAN в онлайн-банкінгу AP Bank, необхідно в меню «Перекази» обрати спосіб «За реквізитами». Оберіть ваш рахунок або картку Агропросперіс Банку, з яких буде здійснено оплату, заповніть реквізити отримувача, вкажіть суму та призначення платежу і натисніть кнопку «Переказати».

Перекази

 

Завантажити онлайн-банкінг AP Bank, а також дізнатися ліміти та тарифи на операції в інтернет-банкінгу Ви можете на нашому сайті в розділі Онлайн-банкінг для приватних осіб.

Ольга Литвиненко член правління

Ми використовуємо файли cookies для роботи сайту та оптимізації послуг. Користуючись сайтом, Ви погоджуєтеся на використання файлів cookies.